Svake godine na Sv. Trifuna, 14. februara Irig postaje prestonica vina. Em je krsna slava opštine, em treba ići vinogradu u pohode, kao što je običaj na taj dan. Čini se da je ove godine sveti Trifun, zaštitnik vinograda i vinogradara u Irig stigao sa snegom, kojeg se niko nije uplašio.

Znaju Sremci da je proleće tu na pragu, a sneg samo doprinosi da čarolija kad se ide vinogradu u pohode da se orezuje loza bude bajkovitija.

Uostalom, ko se boji snega još?

Društvo kao i obično odabrano, okupilo se veću osam sati u vinogradu Milorada Ibročića, poznatog iriškog vinogradara i ljubitelja rajske kapljice, da slavu započne kako je red i običaj. Prvo u vinogradarskoj kućici kuvana rakija, pa u vinogradu rezanje i svećenje vinove loze – obred služi sveštenik jedne od iriških parohija Dragan Kezmić, čokote orezuju domaćin i Mitar Bursać, šef službe za privredu iriške opštine.

Ne smeta nikom što sneg i dalje veje, jer vesela skupina vraća se u kuću, pa uz vrućroštillj, vino po izboru crveno i belo, nazdravlja se svecu, ljubavi, novom proleću, vinogradima… U Opštini Irig goste uz zdravicu dočekuje domaćin, predsednik dr Radovan Ercegovac i tumači dolazak snežnog Sv. Trifuna kao znak rodne godine.

– Ovo je kraj poznat po vinogradima koji datiraju još iz 3. i 4. veka, iriška vina bila su na svim trpezama Evrope. Onda je sve to stalo. Sada opet ima sve više vinograda, da se vratimo na nivo na kome smo nekada bili, moramo mnogo raditi, a pomoći će nam u tome i AP Vojvodina, i Republika Srbija, kaže domaćin Ercegovac.

Slava se, dok sneg i dalje beli krovove i iriške ulice, seli u Srpsku čitaonicu, gde upravnica Vesna Ćosićpodseća na prepoznatljivo iriško gostoprimstvo, na činjenicu da je Irig odvajkada bio prestonica vina, ali i lučonoša međuljudske i međunacionalne saradnje.

Iriška krsna slava obeležena je ove godine i jednim značajnim privrednim podvigoom: otvaranjem staklenika holandske firme Grou Rasad, na površini od 1,3 hektara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari