Tokom ovog perioda godine na pijacama imamo veliku ponudu ljubičastog voća i povrća. Ljubičasta boja nam govori da su namirnice ove boje bogate vrednim hranjivim sastojcima.
Za kulinarsku priču su intreresantne kupine i borovnice, pa da vidimo šta bi od kolača mogli da napravimo sa njima. Naša preporuka bi uvek bila da se napravi prhi mrvičasti kolač od puterastog testa i voćnog fila zato što ne traži previše provednog vremena u kuhinji, kolač uvek uspe, a ukus kolača je divan i mirisan.
Šta nam je sve potrebno:
za prhko testo:
- 350g brašna
- 150g hladnog putera
- 100g šećera
- prstohvat soli
za nadev:
- 500g kupina
- 150g šećera
- sok od pola limuna
- 2 kašike gustina
Način pripreme:
U posudu sipati brašno, šećer i so, promešati sastojke. Dodati kockice hladnog putera . Puter utrljati u testo dok ne postane mrvičasto.
U staklenu činiju staviti kupine, šećer, sok od limuna i gustin. Promešati i sjediniti.
Na dno kalupa za pečenje staviti malo više od polovine prhog testa, prstima utisnuti u kalup, podići ivice sa strane. Nakon toga preko testa ravnomerno rasporediti kupine, od gore prekriti sa preostalom količinom mrvičastog testa.
Peći 40 minuta na 180C.
Kada se kolač ohladi posuti šećerom u prahu i seći na kocke.
Napomena: za nadev se mogu korititi borovnice, šećer u nadevu se može prilagođavati ukusu. U testo se može dodati jedno jaje ili nekoliko kašika hladne vode.
Uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.