Prhki kolač sa kupinama 1Foto: Vesna Laćarak

Tokom ovog perioda godine na pijacama imamo veliku ponudu ljubičastog voća i povrća. Ljubičasta boja nam govori da su namirnice ove boje bogate vrednim hranjivim sastojcima.

Za kulinarsku priču su intreresantne kupine i borovnice, pa da vidimo šta bi od kolača mogli da napravimo sa njima. Naša preporuka bi uvek bila da se napravi prhi mrvičasti kolač od puterastog testa i voćnog fila zato što ne traži previše provednog vremena u kuhinji, kolač uvek uspe, a ukus kolača je divan i mirisan.

Šta nam je sve potrebno:

za prhko testo:

  • 350g brašna
  • 150g hladnog putera
  • 100g šećera
  • prstohvat soli
Prhki kolač sa kupinama 2
Foto: Vesna Laćarak

za nadev:

  • 500g kupina
  • 150g šećera
  • sok od pola limuna
  • 2 kašike gustina

Način pripreme:

U posudu sipati brašno, šećer i so, promešati sastojke. Dodati kockice hladnog putera . Puter utrljati u testo dok ne  postane mrvičasto.

U staklenu činiju staviti kupine, šećer, sok od limuna i gustin. Promešati i sjediniti.

Na dno kalupa za pečenje staviti malo više od polovine prhog testa, prstima utisnuti u kalup, podići ivice sa strane. Nakon toga preko testa ravnomerno rasporediti kupine, od gore prekriti sa preostalom količinom mrvičastog testa.

Peći 40 minuta na 180C.

Kada se kolač ohladi posuti šećerom u prahu i seći na kocke.

Napomena: za nadev se mogu korititi borovnice, šećer u nadevu se može prilagođavati ukusu. U testo se može dodati jedno jaje ili nekoliko kašika hladne vode.

Uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari