Priganice su tradicionalno jelo koje je popularno u mnogim delovima Balkana. U pitanju su mekane, pržene pogačice koje se obično jedu sa jogurtom, sirom ili slatkim dodacima po želji.
Priganice su vrlo jednostavne za pripremu, a budući da je reč o pecivu, one mogu biti odličan izbor za ukusan doručak, večeru ili užinu. Najukusnije su tople, mada ih možete jesti i hladne uz omiljeni dodatak i napitak po želji. U nastavku pogledajte recept za savršeno hrskave priganice:
Priganice
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 pakovanje (7 g) suvog kvasca
- 1 kafena kašika šećera
- 1 kafena kašika soli
- 250 ml mleka (toplo)
- 1 jaje
- 50 ml ulja
- 2-3 kašike jogurta (opciono, za mekše testo)
- Ulje za prženje
Priprema:
Priprema testa:
- U maloj posudi pomešajte toplo mleko, šećer i suvi kvasac. Ostavite da stoji 5-10 minuta dok se kvasac ne aktivira i ne počne da se peni.
- U velikoj posudi pomešajte brašno i so.
- Napravite udubljenje u brašnu i dodajte jaje, ulje i aktivirani kvasac.
- Ako koristite jogurt, dodajte ga sada.
- Mešajte sve sastojke dok se ne formira testo. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna ili mleka da biste dobili mekano i elastično testo.
Mešenje i dizanje testa:
- Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i mesite ga oko 5-7 minuta dok ne postane glatko i elastično.
- Stavite testo u nauljenu posudu, pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu da se diže oko 1 sat ili dok se ne udvostruči u volumenu.
Formiranje priganica:
- Nakon što je testo naraslo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i blago izmesite.
- Razvaljajte testo na debljinu od oko 1 cm.
- Isecite testo na male krugove ili pravougaonike (oko 5-7 cm u prečniku).
Prženje:
- Zagrejte dovoljno ulja u dubokom tiganju na srednje visokoj temperaturi.
- Pažljivo stavljajte komade testa u vruće ulje, pržeći ih u serijama.
- Pržite priganice dok ne postanu zlatnosmeđe i hrskave sa obe strane, oko 2-3 minuta po strani.
- Izvadite priganice pomoću rupičaste kašike i stavite ih na papirne ubruse da se ocede od viška ulja.
Serviranje:
Poslužite priganice tople, uz jogurt, sir, med, džem ili druge priloge po izboru i uživajte u ukusnom toplom doručku, užini ili večeri! Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.