priganiceFoto: Shutterstock/AS Foodstudio

Priganice su tradicionalno jelo koje je popularno u mnogim delovima Balkana. U pitanju su mekane, pržene pogačice koje se obično jedu sa jogurtom, sirom ili slatkim dodacima po želji.

Priganice su vrlo jednostavne za pripremu, a budući da je reč o pecivu, one mogu biti odličan izbor za ukusan doručak, večeru ili užinu. Najukusnije su tople, mada ih možete jesti i hladne uz omiljeni dodatak i napitak po želji. U nastavku pogledajte recept za savršeno hrskave priganice:

Priganice

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 pakovanje (7 g) suvog kvasca
  • 1 kafena kašika šećera
  • 1 kafena kašika soli
  • 250 ml mleka (toplo)
  • 1 jaje
  • 50 ml ulja
  • 2-3 kašike jogurta (opciono, za mekše testo)
  • Ulje za prženje
Priganice - recept za savršeno hrskavi doručak, užinu ili večeru 1
Foto: Shutterstock/Brent Hofacker

Priprema:

Priprema testa:

  1. U maloj posudi pomešajte toplo mleko, šećer i suvi kvasac. Ostavite da stoji 5-10 minuta dok se kvasac ne aktivira i ne počne da se peni.
  2. U velikoj posudi pomešajte brašno i so.
  3. Napravite udubljenje u brašnu i dodajte jaje, ulje i aktivirani kvasac.
  4. Ako koristite jogurt, dodajte ga sada.
  5. Mešajte sve sastojke dok se ne formira testo. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna ili mleka da biste dobili mekano i elastično testo.

Mešenje i dizanje testa:

  1. Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i mesite ga oko 5-7 minuta dok ne postane glatko i elastično.
  2. Stavite testo u nauljenu posudu, pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu da se diže oko 1 sat ili dok se ne udvostruči u volumenu.

Formiranje priganica:

  1. Nakon što je testo naraslo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i blago izmesite.
  2. Razvaljajte testo na debljinu od oko 1 cm.
  3. Isecite testo na male krugove ili pravougaonike (oko 5-7 cm u prečniku).

Prženje:

  1. Zagrejte dovoljno ulja u dubokom tiganju na srednje visokoj temperaturi.
  2. Pažljivo stavljajte komade testa u vruće ulje, pržeći ih u serijama.
  3. Pržite priganice dok ne postanu zlatnosmeđe i hrskave sa obe strane, oko 2-3 minuta po strani.
  4. Izvadite priganice pomoću rupičaste kašike i stavite ih na papirne ubruse da se ocede od viška ulja.

Serviranje:

Poslužite priganice tople, uz jogurt, sir, med, džem ili druge priloge po izboru i uživajte u ukusnom toplom doručku, užini ili večeri! Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari