Povišen krvni pritisak je vrlo često bolest koja protiče sa vrlo malo simptoma, ili se oni čak i odsutni.
Povišen krvni pritisak je, po definiciji Svetske zdravstvene organizacije, stanje u kome je sistolni (gornji) pritisak povišen preko 140 mmHg, a dijastolni (donji) preko 90mmHg. Ova definicija se odnosi na sve osobe koje su starije od 18 godina. Može se javiti kao izolovana sistolna ili dijastolna hipertenzija a najčešće su povišena oba pritiska.
Ishrana kod osoba sa povišenim pritiskom igra veliku ulogu.
Sprovođenje higijensko-dijetetskog režima, koji podrazumeva smanjenje unosa soli i tečnosti, smanjenje težine, povećanje fizičke aktivnosti, smanjen unos kafe i alkohola.
Neke namirnice vam baš mogu pomoći u ovom procesu, a stručnjaci posebno izdvajaju dve voćke.
Jedna je poznata kao zdrav izvor kalijuma, što je važno za srce, dok je druga kako poslovica kaže tera doktora iz kuće van.
Sada su doktori sa tri univerziteta u Kini otkrili da jabuke i banane mogu da poprave život pacijenatima koji imaju hipertenzije, piše Healthy.
Studija objavljena u martu 2024. godine u časopisu „Frontiers in Nutrition“ imala je za cilj da proceni kako konzumacija voća utiče na životni vek pojedinaca sa visokim krvnim pritiskom.
Istraživački tim analizirao je podatke prikupljene između 2003. i 2006. godine iz Nacionalne studije o zdravlju i ishrani (NHANES) u SAD, birajući medicinske metrike prikupljene od pojedinaca sa dijagnozom hipertenzije.
Istraživači su identifikovali 2.480 pacijenata sa ovom stanjem koji su takođe popunili upitnik o svojim tipičnim prehrambenim navikama.
Dodatni podaci prikupljeni 10 godina kasnije otkrili su da je 658 učesnika kasnije preminulo.
Na osnovu analize, istraživači su otkrili da su ispitanici koji su jeli jabuke ili banane tri do šest puta nedeljno živeli duže. I dok je konzumacija jednog od ovih voćki nekoliko puta nedeljno bila povezana sa dužim životom, oni koji su u ishranu uključili oba voća imali su još bolje rezultate.
„Osobe koje jedu jabuke ili banane tri do šest puta nedeljno imaju smanjen rizik od smrtnosti od svih uzroka za 40%,“ zaključili su istraživači, čak i nakon prilagođavanja za određene varijable poput pola, godina, rase, nivoa obrazovanja i raznih zdravstvenih stanja poput kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.
Zanimljivo je da ljudi koji su jeli kruške, grožđe i ananas nisu imali iste koristi. Istraživači smatraju da vlakna u ova dva voća mogu da igraju ulogu u njihovim zaštitnim blagodatima, pošto su vlakna pokazala da pomažu u upravljanju visokim krvnim pritiskom. Međutim, to ne objašnjava zašto kruške ne bi delovale, s obzirom na to da su i one bogate vlaknima.
Kožica jabuke i njen jedinstveni sastav polifenola mogli bi da budu razlozi, dodali su naučnici.
Što se tiče banana, one sadrže nekoliko vitamina, minerala i zaštitnih jedinjenja uz dobru količinu vlakana.
Pored toga, banane su bogate kalijumom, što je pokazano da snižava krvni pritisak. (Takođe je pokazano da banane koriste zdravlju creva, što istraživanja pokazuju da donosi sistemske fiziološke efekte.)
Pošto je u ovoj studiji ispitano relativno malo voća, naučnici sugerišu da se ne odbacuju druge voćne izbore.
„Važno je napomenuti da su zaključci ove studije specifični za određenu populaciju i kohortu,“ rekli su. „Zbog toga se ne bi trebali koristiti za odbacivanje zdravstvenih koristi drugog voća.“
Doktori su dodali da to ne predstavlja zeleno svetlo za beskonačnu konzumaciju voća, naglašavajući da „povećanje konzumacije iznad ovog opsega (tri do šest puta nedeljno) nije donelo dodatne prednosti.“ Iako voće pruža prirodne šećere, i dalje utiče na nivo šećera u krvi i druge zdravstvene parametre.
Zaključak koji bi mnogi stručnjaci za zdravlje i ishranu savetovali je da jedete raznovrsnu ishranu bogatu šarenim biljkama. Za hipertenziju, proizvodi poput avokada, jagoda i paradajza takođe su povezani sa nižim krvnim pritiskom.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.