Svake godine „World Cheese Awards” određuje koji je „najbolji sir na svetu”. Prestižna titula koja može povećati međunarodnu prodaju, prošle godine pripala je španskom siru olavidia koji proizvodi mlekara „ Quesos y Besos”.
Žiri, sastavljen od 200 ljudi tada ima težak zadatak da odluči između više od 4000 sireva u konkurenciji, iz gotovo 40 zemalja širom sveta. Za izbor najboljeg uzeto je u obzir nekoliko kriterijuma. Izgled kore i unutrašnjosti, tekstura i ukus…
Odluka o pobedniku doneta je početkom meseca u Velsu.
Koji je najbolji sir na svetu?
Pobednik je švajcarski grijer AOP, proizvođača sira Vorderfultigen uz podršku fabrike Gourmino. Ne može se poreći, stanovnici ove zemlje su majstori u tome, a njihovi lokalni specijaliteti dovoljno govore o njihovoj ljubavi prema siru.
View this post on Instagram
Ovaj proizvod se istakao jer je, prema rečima žirija, „sir punog ukusa i arome” i “stvarno savršen, mekan u ustima i topi se pod jezikom”.
Drugo mesto osvojila je italijanska gorgonzola Dolce DOP proizvođača De’Magi, a odmah iza nje je francuski sir Grosse Tomme od bivoljeg mleka.
U top 16 konkurencije takođe nalazimo: Cave Jacobine kozji sir, kao i Grosse Cave Rousseau kozji sir. Ova tri francuska sira dolaze iz mlekare Prolactine France iz Šamberija, Savoj.
Izvor: BIBA
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.