projaFoto: Shutterstock/Happy_food_photo

Proja je jedno od omiljenih domaćih jela bez kojih je teško zamisliti bilo koje slavlje ili bogat ručak. Obično se priprema kao jednostavna pogača ili kolač od kukuruznog brašna, a može sadržati dodatke poput sira, jogurta, jaja i praška za pecivo.

Proja je sočna, ukusna i često se poslužuje kao prilog uz razna jela, ali može se jesti i samostalno uz ajvar, sir, jogurt ili nešto suhomesnato. Najbolja je kada se služi topla, a u nastavku pogledajte brz i jednostavan recept za proju koja uvek ispadne savršeno:

Proja

Sastojci:

  • 250 g kukuruznog brašna
  • 100 g pšeničnog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 jajeta
  • 400 ml jogurta (ili kisele pavlake)
  • 100 ml ulja (suncokretovo ili maslinovo)
  • 200 g feta sira (ili drugog sira po izboru)
  • So po ukusu
  • Mleveni crni biber (po želji)
Proja - sočna i meka kao duša 1
Foto: Shutterstock/riyantiajeng

Priprema:

  1. Uključite rernu da se zagreje na 200°C.
  2. U velikoj posudi pomešajte kukuruzno i pšenično brašno, prašak za pecivo, so i biber.
  3. U drugoj posudi umutite jaja, pa dodajte jogurt i ulje. Dobro promešajte.
  4. Polako dodajte tečne sastojke u suve, mešajući dok ne dobijete homogenu smesu.
  5. Na kraju dodajte izmrvljen feta sir i lagano promešajte.
  6. Podmažite pleh (25×25 cm ili sličan) sa malo ulja ili obložite papirom za pečenje.
  7. Sipajte smesu u pleh i poravnajte.
  8. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 30-40 minuta, ili dok proja ne dobije zlatnosmeđu boju i ne bude čvrsta.
  9. Ostavite da se malo ohladi, a zatim iseckajte na kocke i poslužite. Proja je odlična kao prilog ili samostalno jelo. Uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari