Proja je jedno od omiljenih domaćih jela bez kojih je teško zamisliti bilo koje slavlje ili bogat ručak. Obično se priprema kao jednostavna pogača ili kolač od kukuruznog brašna, a može sadržati dodatke poput sira, jogurta, jaja i praška za pecivo.
Proja je sočna, ukusna i često se poslužuje kao prilog uz razna jela, ali može se jesti i samostalno uz ajvar, sir, jogurt ili nešto suhomesnato. Najbolja je kada se služi topla, a u nastavku pogledajte brz i jednostavan recept za proju koja uvek ispadne savršeno:
Proja
Sastojci:
- 250 g kukuruznog brašna
- 100 g pšeničnog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 jajeta
- 400 ml jogurta (ili kisele pavlake)
- 100 ml ulja (suncokretovo ili maslinovo)
- 200 g feta sira (ili drugog sira po izboru)
- So po ukusu
- Mleveni crni biber (po želji)
Priprema:
- Uključite rernu da se zagreje na 200°C.
- U velikoj posudi pomešajte kukuruzno i pšenično brašno, prašak za pecivo, so i biber.
- U drugoj posudi umutite jaja, pa dodajte jogurt i ulje. Dobro promešajte.
- Polako dodajte tečne sastojke u suve, mešajući dok ne dobijete homogenu smesu.
- Na kraju dodajte izmrvljen feta sir i lagano promešajte.
- Podmažite pleh (25×25 cm ili sličan) sa malo ulja ili obložite papirom za pečenje.
- Sipajte smesu u pleh i poravnajte.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 30-40 minuta, ili dok proja ne dobije zlatnosmeđu boju i ne bude čvrsta.
- Ostavite da se malo ohladi, a zatim iseckajte na kocke i poslužite. Proja je odlična kao prilog ili samostalno jelo. Uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.