Proja sa sirom je tradicionalno starinsko jelo koje je popularno širom Balkana, te nezaobilazni deo svakog domaćinskog doručka, svečanog ručka, slava i drugih slavlja. Pored kukuruznog brašna, koje svakako daje osnovnu notu i teksturu ovom jelu, ova proja obogaćena je i sirom, zbog čega je posebno mekana i sočna.
Proja sa sirom odličan je izbor za doručak, užinu ili večeru, naročito tokom hladnijih meseci kada nam posebno prijaju topla jela i peciva iz rerne koja zamirišu celu kuću. Ovo mnogima omiljeno slano domaće pecivo možete jesti solo, uz jogurt, ili, pak, uz razne namaze i dodatke po želji. Takođe, sam recept možete obogatiti raznim dodacima poput seckanih maslina, spanaća, blitve, ajvara, seckane slaninice ili crvene paprike… Opcije su zaista brojne, te improvizacije prepuštamo vama, a mi vam danas donosimo klasičan oproban recept za proju sa sirom sa kojim nema greške:
Proja sa sirom
Sastojci:
- 200 g kukuruznog brašna
- 100 g pšeničnog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašičica soli
- 2 jajeta
- 400 ml jogurta
- 100 ml ulja
- 200 g feta sira ili drugog sira po izboru
- seckani peršun ili drugi začini po želji
Priprema:
- Zagrejte rernu na 200°C.
- U velikoj posudi, pomešajte kukuruzno i pšenično brašno, prašak za pecivo i so.
- U drugoj posudi, umutite jaja, dodajte jogurt i ulje, pa dobro promešajte.
- Spojite suve i mokre sastojke, pa dodajte izmrvljen sir i sve dobro sjedinite.
- Smesu prebacite u podmazan pleh ili kalup za pečenje.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 25-30 minuta, ili dok proja ne dobije zlatnosmeđu boju i ne bude čvrsta.
- Kada je gotova, izvadite je iz rerne i ostavite da se malo prohladi radi lakšeg sečenja.
- Proja sa sirom najukusnija je topla, poslužena uz jogurt, ajvar ili nešto suhomesnato. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.