proja sa siromFoto: Shutterstock/nada54

Proja sa sirom je tradicionalno starinsko  jelo koje je popularno širom Balkana, te nezaobilazni deo svakog domaćinskog doručka, svečanog ručka, slava i drugih slavlja. Pored kukuruznog brašna, koje svakako daje osnovnu notu i teksturu ovom jelu, ova proja obogaćena je i sirom, zbog čega je posebno mekana i sočna.

Proja sa sirom odličan je izbor za doručak, užinu ili večeru, naročito tokom hladnijih meseci kada nam posebno prijaju topla jela i peciva iz rerne koja zamirišu celu kuću. Ovo mnogima omiljeno slano domaće pecivo možete jesti solo, uz jogurt, ili, pak, uz razne namaze i dodatke po želji. Takođe, sam recept možete obogatiti raznim dodacima poput seckanih maslina, spanaća, blitve, ajvara, seckane slaninice ili crvene paprike… Opcije su zaista brojne, te improvizacije prepuštamo vama, a mi vam danas donosimo klasičan oproban recept za proju sa sirom sa kojim nema greške:

Proja sa sirom

Sastojci:

  • 200 g kukuruznog brašna
  • 100 g pšeničnog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 2 jajeta
  • 400 ml jogurta
  • 100 ml ulja
  • 200 g feta sira ili drugog sira po izboru
  • seckani peršun ili drugi začini po želji
Proja sa sirom - jedini recept koji vam je potreban 1
Foto: Shutterstock/nada54

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 200°C.
  2. U velikoj posudi, pomešajte kukuruzno i pšenično brašno, prašak za pecivo i so.
  3. U drugoj posudi, umutite jaja, dodajte jogurt i ulje, pa dobro promešajte.
  4. Spojite suve i mokre sastojke, pa dodajte izmrvljen sir i sve dobro sjedinite.
  5. Smesu prebacite u podmazan pleh ili kalup za pečenje.
  6. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 25-30 minuta, ili dok proja ne dobije zlatnosmeđu boju i ne bude čvrsta.
  7. Kada je gotova, izvadite je iz rerne i ostavite da se malo prohladi radi lakšeg sečenja.
  8. Proja sa sirom najukusnija je topla, poslužena uz jogurt, ajvar ili nešto suhomesnato. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari