Kukuruz je jednogodišnja biljka poreklom iz Južne Amerike. Danas u neverici vidimo raznobojne varijetete kukuruza koje vidimo u tim krajevima npr. Meksiko (fotografija broj 2).
Kukuruzni hleb ili proja, može da se sprema od belog ili žutog kukuruznog brašna.
Nećemo ulaziti u detalje da li ovaj recept treba da nosi drugačiji naziv, obzirom da mu dodajemo i druge sastojke, ono što nas interesuje jeste kako da češće uvrstimo kukuruzno brašno u ishranu.
Trenutno u ponudi ima dosta povrća, pa kombinacija proje sem sa spanaćem može da bude i sa koprivama, percima od mladog luka, vlašcem, blitvom. Zaista postoji dosta recepata, ali svi mi negde volimo tanku proju sa divnom hrskavom koricom.
Šta nam je sve potrebno:
- 550g belog kukuruznog brašna
- 200g žutog kukuruznog sitnijeg brašna
- 500g spanaća
- 4 jaja
- 700ml ovčije kiselo mleko
- 200g kajmaka
- 300g tvrdog ovčijeg sira (homoljski)
- prašak za pecivo
- so
- mast, ulje, puter
Način pripreme:
Brašno, jaja, kiselo mleko, kajmak, prašak za pecivo umutiti u ređe testo. Slobodno, čak je i poželjno dodati malo vode, ako je smesa gusta.
Oprani isečeni spanać spojiti sa krupnijim komadićima sira (izgnječiti viljuškom).
Pomešati te dve smese. So dodati po potrebi.
Kalup za pečenje namazati rastopljenim puterom ili mašću, naliti smesu.
Peći 35 minuta na jačoj tmperaturi 200C, nakon toga temperaturu smanji na 180C i peći još 10 minuta.
Kada se proja prohladi seći na kocke.
Napomena: Zimi, za kalorijski još jaču proju dodati propržen jedan veći crni luk, i oko 100g čvaraka.
Uživajte!
U potrazi za autentičnim srpskim receptom
Pošto je došlo vreme da u okviru rubrike Okusi svet objavimo srpski recept, verujte da nam je bilo veoma teško da isti pronađemo, s obzirom da većina jela na koje smo veoma ponosni dolaze iz drugih kuhinja.
Tim povodom želeli smo da pozovemo čitaoce da nam se pridruže u potrazi za autentičnim srpskim receptima. Naša mala sugestija bi se odnosila na recepte sa suvim šljivama, malinama, projinim brašnom, koprivama, sušenom i dimljenom ribom, kolačima sa mašću, dunjama, bundevama i slično. Svoje predloge i recepte poslati na mail: [email protected].
U nekom od narednih izdanja obavestićemo vas o pristiglim predlozima. Top 5 recepata koje mi odaberemo će dobiti poklon iznenađenja. Unapred zahvaljujemo na saradnji.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.