Sočivo ili leća je izuzetna namirnica koja se u ishrani ljudi koristi već nekoliko hiljada godina. Bliski istok se smatra postojbinom ove kulture, koja je danas rasprostranjena u mediteranskoj i arapskoj kuhinji.
Izuzetnost ove namirnice čini veliki sadržaj belančevina, gvožđa, magnezijuma, kalijuma, kao i vitamina B1 i B9. Možemo se susresti sa više vrsta sočiva ili leće zelenim, crvenim, crnim sočivom, krupnijim ili sitnijim.
Pripremamo ga kao varivo ili salatu. Sočivo u našoj kuhinji nije značajnije zastupljeno, voleli bismo da ovaj recept bude podsticaj kako bi ovu izvanrednu namirnicu češće koristili u ishrani.
Šta nam je sve potrebno:
- 200g zelenog sočiva
- kocka za bujon (povrtna ili pileća)
- 600ml vode
- 2-3 čena belog luka
- 1 lovorov list
- 2 grančice timijana, može i sušeni timijan
- 1 manji celer isečen na četvrtine
- jedna šargarepa
- 250g čeri paradajza
- 2 srednja krastavca
- 1 crveni luk
- korijander, pola veze
- peršun, pola veze
- 100g starijeg sira
- 100g rukole
Dresing:
- Sok od jednog limuna
- Narendana korica limuna
- senf dižon
- maslinovo ulje
Način pripreme:
Sočivo oprati u nekoliko voda. U posudu sa sočivom sipati vodu, dodati kocku, povrće i začine. Kuvati 20-25 minuta. Dodati so i biber, ukoliko za to ima potrebe.
Procediti sočivo i izvaditi povrće i začine.
Dresing:
Najednostavnije je uzeti teglu sa poklopcem, sve sastojke sipati u teglu, pa sve zajedno snažno protresemo kako bi se mirisi i ukusi pomešali ili jednostavno umutite viljuškom.
U posudu stavimo sočivo, naseckani krastavac na četvrtine, sitno naseckani crveni luk, čeri paradajz na polovine, sitno iseckani korijander, dresing od limuna. Sve dobro promešati.
Sevirati na sledeći naćin: na tanjir složiti rukolu kao podlogu, sočivo i još jednom preliti dresingom. Izmrviti sir po površini. Poslužiti hladno. Ova količina je dovoljna za dve osobe.
Napomena: izostavite sir i dobićete izvanredano hranljiv vegetarijanski obrok.
Uživajte!
https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.