Pronašli smo najbolji način za čišćenje rešetke roštilja 1Fotografija: Andrik Langfield on Unsplash

Iako se priprema roštilja ne čini previše zahtevnom, neretko naiđemo na objavu o povredama nastalim tokom čišćenja uz pomoć standardnih metoda. Stoga, možda ne bi bilo loše da odložite stare četke s metalnim čekinjama i isprobate sigurniju alternativu. Zabeleženo je nekoliko slučajeva oštećenja organa za varanje uzrokovanih gutanjem metalnih vlakana, piše CBS News.

Na sreću postoji nekoliko sigurnih načina za čišćenje rešetki roštilja. Majstori eHow testirali su četiri, ne bi li odabrali najbolji.

Pre čišćenja

Najbolje je da zagrejate roštilj pre nego što počnete da čistite rešetku. Toplota će vam pomoći da uklonite ostatke hrane od vašeg prethodnog roštiljanja.

Metoda 1 – metalna Helix četka za roštilj

Metalna helix četka za roštilj odradila je prekrasan posao čišćenja rešetki. Metalne zavojnice se omotaju oko rešetki, uvlače se između njih i uklanjaju sve zagorene ostatke hrane. Jednostavna je za rukovanje i klizi preko rešetki brzo i lako.

Metoda 2 – drvena strugalica za roštilj

Ova drvena strugalica za roštilj puno je obećavala, ali nije se pokazala dovoljno delotvornom. Naime, drvo bi trebalo da stvara žljebove kada se strugalica pomera napred-nazad preko rešetki roštilja, ali već nakon drugog poteza preko vrućih rešetki, nisu nastali žljebovi.

Strugalica je uklonila hranu s vrha rešetki, ali nije očistila između njih.

Metoda 3 – četka za roštilj od najlon vlakana

Četka za roštilj s najlonskim vlaknima bila je jednostavna za upotrebu i uklonila je deo zagorele hrane s rešetki roštilja, ali je ostalo poprilično viška. Trebalo je puno truda da se očisti između rešetki ovom četkom. Sve u svemu, činilo se da nema istu moć čišćenja kao metalna četka. Ako su vam rešetke za roštilj minimalno prljave, ova četka može da posluži svrsi.

Metoda 4 – čišćenje roštilja četkom od kamena

Ova četka je odradila posao jako dobro. Kamen se formirao oko rešetki za roštilj i uklonio sve zagorele ostatke hrane i ostatke s vrha rešetke i između rešetki. Bila je vrlo jednostavna za rukovanje i premeštanje na različite delove. Jedina mana kamena jeste da ostavlja prašinu na rešetkama roštilja. No, očigledno bolji od bilo koje druge četke.

Nedostatak je što se brzo istroši, pa je potrebno zameniti kamen nakon nekoliko čišćenja. Pogodnost je to što je zamena pristupačna i laka.

Nakon testiranja ove četiri metode čišćenja rešetke za roštilj, metalna Helix četka za roštilj i metoda čišćenja četkom od kamena dale su najbolje rezultate.

Izvor: jutarnji.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari