Ilia Koberidze, ambasador Gruzije u Srbiji, obratio se na otvaranju velike konferencije posvećene gastronomiji Food Talk 2021, koja je 27. oktobra počela na „Salašu 137“ kod Novog Sada.
On je tu bio u svojstvu prvog gruzijskog diplomate ikad poslatog u Republiku Srbiju da sa ponosom predstavlja zemlju bogatog istorijskog porekla, tradicionalnog, kulturnog nasleđa i naravno – velikog apetita.
– Moć hrane kao mehanizma za jačanje nacionalnog identiteta posebno je uočljiva u gruzijskoj dijaspori. Poznata je činjenica da je pretposlednja faza kidanja veza sa zavičajnim etnosom potpuna ravnodušnost prema etničkoj pripadnosti. A poslednja faza je kada nedostaje odanost domaćoj hrani. Mogu vam sa sigurnošću reći da će biti veoma teško naći Gruzijca koji odlazi u inostranstvo i koji je potpuno odbacio sve gruzijske proizvode i zaboravio ukus gruzijske hrane. Gruzijski restorani u inostranstvu igraju ključnu ulogu u gastronomskoj i kulinarskoj diplomatiji zemlje. Možete ih naći širom sveta, uključujući Bruklin, Menhetn, Nju Džersi, Pariz, London, Peking, a uskoro i u Beogradu. Sa zadovoljstvom mogu da najavim da će se na Zemunskom keju uskoro otvoriti prvi gruzijski restoran u Srbiji koji će srpskim gurmanima ponuditi autentični ukus Gruzije – istakao je ambasador Koberidze.
Ukusi Đerdapa i Stare planine
U sklopu FoodTalk2021, u ime Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka učestvovali su Dejan Zagorac, autor edicija gastronomsko-kulturoloških izdanja, i Jelena Đorđević, saradnica i koautorka.
Tokom prvog i četvrtog panela oni su predstavili projekat Gastronomska mapa Srbije i ediciju knjiga Zavoda: Ukusi Đerdapa, Ukusi Stare planine i Ukusi Zlatibora.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.