Pirinač je sigurno najpoznatija namirnica u azijskoj kuhinji.
Obično je u kineskim, tajlandskim, indonežanskim, indijskim restoranima pirinač dodatak jelu, bilo da je samo obaren, ili prženi pirinač sa jajima ili sa dodatkom povrća.
Pri tom prženi pirinač može biti samostalni obrok ili se može kombinovati sa drugim jelima pripremljenim od piletine, svinjetina, junetine, pačetine, ribe, tofua i sve to spremljeno na različite načine sa slatko kiselim ukusom ili pak sa pikantnim sosevima i raznolikim začinima.
Dajemo predlog ovog recepta koji nam se čini kao lagana preporuka kako u smislu pripreme, tako i kao idealnog obroka u vreme toplih dana.
Šta nam je sve potrebno:
- 300 gr. skuvanog pirinča
- 4 jaja
- 1 veza mladog luka
- so, biber
- soja sos
- ulje, komadić putera
- povrće: paprika, brokoli, šargarepa, pečurke
Način pripreme:
Povrće očistiti i iseći pre početka pripreme.
- Skuvati pirinač. Imamo isprobanu preporuku da na bilo koju količinu pirinča koji pripremate treba staviti 2,5 puta količine vode. Kada pirinač počne da se kuva, isključiti ringlu poklopiti posudu i ostaviti pola sata da pirinač upije vodu. Ovaj način pripreme nam pomaže da pirinač ostane rastresit.
- Umutiti jaja, dodati so i biber i napraviti omlet. Gotov omlet urolati i iseći na sitne rezance.
- U dobro zagrejanom voku (ili dubljem tiganju) na ulju pržiti mladi luk (beli deo) i povrće stalno mešajući nekoliko minuta. Sada dodati pirinač,soja sos, puter. Još malo pržiti sve zajedno,mešajući, te dodati jaja.
- Služiti toplo, posuti iseckanim zelenim delom mladog luka.
Napomena: Ukoliko želite samo prženi pirinač sa jajima – izostaviti povrće.
Uživajte!
U potrazi za autentičnim srpskim receptom
Pošto je došlo vreme da u okviru rubrike Okusi svet objavimo srpski recept, verujte da nam je bilo veoma teško da isti pronađemo, s obzirom da većina jela na koje smo veoma ponosni dolaze iz drugih kuhinja.
Tim povodom želeli smo da pozovemo čitaoce da nam se pridruže u potrazi za autentičnim srpskim receptima. Naša mala sugestija bi se odnosila na recepte sa suvim šljivama, malinama, projinim brašnom, koprivama, sušenom i dimljenom ribom, kolačima sa mašću, dunjama, bundevama i slično. Svoje predloge i recepte poslati na mail: [email protected].
U nekom od narednih izdanja obavestićemo vas o pristiglim predlozima. Top 5 recepata koje mi odaberemo će dobiti poklon iznenađenja. Unapred zahvaljujemo na saradnji.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.