Punjene paprikePunjene paprike, Alexander Mychko / Alamy / Alamy / Profimedia

Punjene paprike su omiljeno letnje jelo. Da, nije reč o baš laganoj hrani, ali sama činjenica da može da se jede više dana, dakle ne morate da stojite kraj šporeta, stavila je u sam vrh letnjih jela.

Punjene paprike su mnogima sinonim za leto. Lako se prave, a imaju savršeni ukus.
Ovaj recept za punjene paprike je dovoljan za 4 do 6 osoba, u zavisnosti od veličine paprika i količine fila po osobi. Ako planirate obrok za veći broj ljudi ili želite da imate ostatke za kasnije, možete proporcionalno povećati količine sastojaka.

Punjene paprike, recept

Sastojci:

8-10 srednjih paprika
500 g mlevenog mesa (govedina, svinjetina ili mešano)
1 šolja pirinča
1 veliki crni luk, sitno seckan
2 češnja belog luka, sitno seckana
2 šargarepe, rendane
2 paradajza, oljuštena i sitno seckana (ili 1 konzerva seckanog paradajza)
1 jaje
1 kašičica soli
1/2 kašičice bibera
1 kašičica mlevene paprike
1 kašika svežeg peršuna, sitno seckanog (opciono)
1 kašika ulja

Za sos:

1 konzerva paradajz sosa (400 ml)
1 kašika brašna
2 kašike ulja
1 kašičica šećera
So i biber po ukusu
1 šolja vode ili supe

Priprema:

Priprema paprika:
Operite paprike, odsecite vrhove i očistite unutrašnjost od semena i belih delova.

Priprema fila:
U tiganju na ulju propržite seckani crni luk i beli luk dok ne omekšaju.
Dodajte rendanu šargarepu i mleveno meso, pa pržite dok meso ne bude skoro potpuno pečeno.
Dodajte seckani paradajz, so, biber, mlevenu papriku i peršun (ako koristite). Kuvajte još nekoliko minuta dok se svi sastojci dobro ne sjedine.
U međuvremenu, skuvajte pirinač do pola (oko 5 minuta). Ocedite ga i dodajte u smesu sa mesom.
Kada se fil malo ohladi, dodajte jedno jaje i dobro izmešajte.

Punjenje paprika:
Napunite pripremljene paprike filom. Nemojte ih pretrpavati jer će pirinač nastaviti da se širi tokom kuvanja.

Priprema sosa:
U šerpi zagrejte ulje, dodajte brašno i kratko propržite da dobije zlatnu boju.
Dodajte paradajz sos, šećer, so i biber, pa polako dolivajte vodu ili supu dok ne dobijete željenu gustinu sosa. Kuvajte nekoliko minuta dok se sos ne zgusne.

Kuvanje paprika:
U dublju šerpu ili pekač stavite napunjene paprike. Prelijte ih pripremljenim sosom.
Pokrijte i kuvajte na laganoj vatri ili pecite u rerni na 180°C oko 45 minuta do sat vremena, dok paprike ne omekšaju.

Serviranje:
Punjenje paprike poslužite tople uz krompir pire, hleb ili neku drugu prilogu po vašem izbor

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari