Punjeni rustični hleb (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Ponekada je dovoljno malo mašte da od postojećih namirnica koje svakodnevno koristimo u ishrani napravimo nešto lepše interesantnije, a isto tako ukusno.

Danas ćemo dati jedan predlog za punjeni hleb koji bi mogli da iskoristimo kako za doručak tako i za večeru. Veoma je intersantno i zabavno seći hleb na kockice pa nakon toga između stavljati sir, puter, seckani peršun, vlašac, beli luk, pršutu, kajmak, sitan sir, ajvar. Tu već možete sami da odlučite čime biste punili hleb.

Šta nam je sve potrebno:

  • 1 rustični hleb, pogača, somun (može stariji hleb)
  • 125g putera
  • 2-3 čena belog luka (ili u prahu)
  • 250g sira mocarela, trapist, ementaler
  • pola vezice peršuna
  • so, biber
Punjeni rustični hleb (recept) 2
Foto: Vesna Laćarak

Način pripreme:

Veknu hleba zaseći oštrim nožem ukoso u jedni stranu, od jednog kraja do drugog  paralelno, dubine oko 2/3 hleba. Pa onda to isto uraditi u suprotnu stranu. Dobićemo kockice između kojih stavljamo punjenje, puter sa začinima i sir. Zato nam je bitno da hleb ne isečemo do samog kraja.

Peršun, oprati, osušiti, iseckati sitno. Beli luk isto.

Sir iseći na štapiće ili listiće.

U omekšali puter dodati, so, biber, peršun, beli luk.

Četkicom puniti udubljenja u hlebu puterom, pa potom između stavite bogato sir.

Kada smo smo ovaj deo posla uredno završili, uviti veknu hleba u alu foliju.

Peći u zagrejanoj rerni 20 minuta na 190C.

Nakon toga hleb izvaditi iz rerne, skinuti foliju i peći još 5-10 minuta, da dobijemo hrskavu koricu i da se sir potuno otopi.

Servirati toplo, rukom vaditi kockice hleba koje su natopljene puterom i mirisnim začinima i sirom koji se zalepio za hleb i razvlači pilikom vađenja. Na vama je da osmislite šta ćete poslužiti uz ovaj divno punjeni hleb.

Uživajte!

U potrazi za autentičnim srpskim receptom

Pošto je došlo vreme da u okviru rubrike Okusi svet objavimo srpski recept, verujte da nam je bilo veoma teško da isti pronađemo, s obzirom da većina jela na koje smo veoma ponosni dolaze iz drugih kuhinja.

Tim povodom želeli smo da pozovemo čitaoce da nam se pridruže u potrazi za autentičnim srpskim receptima. Naša mala sugestija bi se odnosila na recepte sa suvim šljivama, malinama, projinim brašnom, koprivama, sušenom i dimljenom ribom, kolačima sa mašću, dunjama, bundevama  i slično.

Svoje predloge i recepte poslati na mail: [email protected].U nekom od narednih izdanja obavestićemo vas o pristiglim predlozima. Top 5 recepata koje mi odaberemo će dobiti poklon iznenađenja.

Unapred zahvaljujemo na saradnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari