Tajland: Oproštajna "kan-toke" večera 1Foto: Shutterstock/Jo Panuwat D

Poslednje večeri boravka na Tajlandu domaćini su nam priredili izuzetan doživljaj: „Specijalna večera samo za vas!“, rekli su.

Osnovna karakteristika tajlandske kuhinje je izvanredan ukus, čak i za najveće skeptike i probirače. U prvom momentu stranca će tajlandska hrana podsetiti na jednu od varijanti kineske, međutim, malajski uticaj je vrlo prisutan, tako da se gotovo sva jela kuvaju u kokosovom mleku koje mu daje posebnu suptilnost i lakoću varenja bez obzira na silne začine koji oni upotrebljavaju.

Jelo u Tajlandu predstavlja društveni čin, pirinač je osnovna hrana i tajna njihove vitkosti. Jedu u proseku pet do šest manjih obroka serviranih u petnaest okruglih činijica. Posebno su popularne kuhinjice na ulicama sa stolovima uvek punim gostiju… Turista koji se prošeta tajlandskim ulicama biće u nedoumici kojoj od mnoštva kuhinjica da se pridruži.

Najpopularnije jelo je kiselo-ljuta tom-jam supa. Za izuzetno ukusno jelo se smatra pad-tai, pripremljeno od rezanaca i škampa, uz nezaobilazne istočnjačke travčice jakog mirisa koji dodaju specifičan ukus. U posudama uvek nešto cvrči, prži se, kuva, tako da pomisliš da pola Tajlanđana neprestano kuva za onu drugu polovinu koja neprestano jede.

U ovoj kratkoj priči biće reči o kan-toke večeri, bez stolica. Sve se odvija na zastrtom podu. Kan znači činija – toke je okrugli i izuzetno niski stočić.

Svi zauzimamo lotos-položaj, a to znači da kleknemo i sednemo na svoja stopala da bismo bili iznad niskog stočića na kojem se nalaze tacne sa štapićima. Prvo posluženje je piće posle kojeg počinju da stižu jela neodoljivog mirisa, a sve to poslužuju devojke, takođe klečeći.

U sredini prostorije se nalazi drveni podijum sa igračicama koje sve vreme izvode tajlandske plesove. Mirisi, ambijent, izuzetno ukusno pripremljena hrana ili igračice – ne zna se šta je bilo bolje. Samo da ne beše onog lotos-položaja!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari