RaspucanciRaspucanci, foto: Hanna Hafarava / Alamy / Alamy / Profimedia

Čokoladni raspucanci pravi su hit na internetu.

Raspucanci su praznični keksići, koji su kod nas tek postali popularni.

Spolja su hrskavi unutra su mekani i tope se u ustima.

Prekriveni su šećerom u prahu, pa podsećaju na zimsku čaroliju.

Mi vam dajemo osnovni recept, ali jasno vam je da je samo nebo granica. Možete da dodate ekstrat narandže, ili malinu, možete da dodate kokos ili lešnike u testo.

NAPOMENA:
Pre formiranja kuglica vodite računa da je testo dobro ohlađeno da bi se lepo formirao keksić.
Takođe, kuglice dobro uvaljajte u šećer u prahu da biste na kraju dobili efekat kao sa slike.

Raspucanci recept

4 kocke (30 gr) čokolade za kuvanje

½ šolje ulja

2 šolje belog šećera

2 kašičice ekstrakta vanile

4 jaja

2 šolje belog brašna

2 kašičice praška za pecivo

⅛ kašičice soli

½ šolje seckanih oraha

¾ šolje šećera u prahu

Priprema:
Otopite čokoladu i ulje u šerpi na laganoj vatri. Sklonite sa vatre i umešajte šećer i vanilu. Dodajte jaja jedno po jedno. U drugoj posudi prosejte brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte smesu od čokolade i orahe. Ohladite testo u frižideru 3 sata ili preko noći.

Ugrejte rernu na 175 stepeni. Namastite plehove za keksiće.

Stavite šećer u prahu u posudu. Pravite kuglice od testa (ø 2,5 cm) i uvaljajte ih u šećer u prahu. Poslažite ih na pripremljene plehove na razmaku od 3 cm.

Pecite 12 do 15 minuta u prethodno ugrejanoj rerni. Kada se keksići izvade iz rerne, izgledaće mekano. Ostavite ih da se ohlade na žičanoj rešetki. Uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari