Još jedno francusko jelo fantastičnog imena, poznato širom sveta. Jelo potiče iz Provanse, spremalo se preko leta, kada je u baštama svežeg i raznolikog povrća bilo u izobilju.
U suštini je to dinstano povrće, a osnovu čine tikvice, plavi patlidžan, paprika, paradajz, sve to pripremljeno na određeni način. Ratatuj ćete voleti radi savršene kombinacije povrća kao i zgog živih boja, lepo ga je videti, a još lepše jesti. Zdravo i ukusno jelo od povrća.
Šta nam je sve potrebno:
- 2 plava patlidžana
- 2 tikvice
- 2 paprike
- 2 paradajza
- 50ml maslinovog ulja
- provanslaska mešavina začina:
(timijan, ruzmarin, lovorov list, majoran, žalfija, origano)
Za sos:
- 1 crni luk veći
- 500ml paradajz sosa
- 1 kašičica šećera, soli
- biber u zrnu
Način pripreme:
U sos od paradajza dodati iseckani luk, so, šećer, nekoliko zrna bibera, maslinovo ulje. U posudu za pečenje sipati paradajz sos sa lukom, preko toga kasnije ređamo povrće.
Oprano i osušeno povrće seći na tanke kolutove tikvice, plavi patlidžan, paradajz i papriku. Ređati naizmenično povrće u krug, posoliti, preliti maslinovim uljem, posuti mešavinom začina. Preko posude stavimo alu foliju.
Ratatuj pečemo u zagrejanoj rerni na 180C 30 minuta, potom skinuti alu foliju i peći još 15 minuta.
Ratatuj iz rerne poslužite kao predjelo, odlično se kombinujte sa ovčijim ili kozijim sirom uz rustični hleb, ili kao dodatak mesu.
NAPOMENA: Povrće bi trebalo da bude slične veličine kako bi se lakše i lepše uklopilo prilikom slaganja. Zaista ćete voleti ovaj recept.
Uživajte!
https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.