Ratatuj (Ratatouille)- Vatromet iz rerne (Recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Još jedno francusko jelo fantastičnog imena, poznato širom sveta. Jelo potiče iz Provanse, spremalo se preko leta, kada je u baštama svežeg i raznolikog povrća bilo u izobilju.

U suštini je to dinstano povrće, a osnovu čine tikvice, plavi patlidžan, paprika, paradajz, sve to pripremljeno na određeni način. Ratatuj ćete voleti radi savršene kombinacije povrća kao i zgog živih boja, lepo ga je videti, a još lepše jesti. Zdravo i ukusno jelo od povrća.

Šta nam je sve potrebno:Ratatuj (Ratatouille)- Vatromet iz rerne (Recept) 2

  • 2 plava patlidžana
  • 2 tikvice
  • 2 paprike
  • 2 paradajza
  • 50ml maslinovog ulja
  • provanslaska mešavina začina:

(timijan, ruzmarin, lovorov list, majoran, žalfija, origano)

Za sos:

  • 1 crni luk veći
  • 500ml paradajz sosa
  • 1 kašičica šećera, soli
  • biber u zrnu

Način pripreme:

U sos od paradajza dodati iseckani luk, so, šećer, nekoliko zrna bibera, maslinovo ulje. U  posudu za pečenje sipati paradajz sos sa lukom, preko toga kasnije ređamo povrće.

Oprano i osušeno povrće seći na tanke kolutove tikvice, plavi patlidžan, paradajz i papriku. Ređati naizmenično povrće u krug, posoliti, preliti maslinovim  uljem, posuti mešavinom začina. Preko posude stavimo alu foliju.Ratatuj (Ratatouille)- Vatromet iz rerne (Recept) 3

Ratatuj pečemo u zagrejanoj rerni na 180C 30 minuta, potom skinuti alu foliju i peći još 15 minuta.

Ratatuj iz rerne poslužite kao predjelo, odlično se kombinujte sa ovčijim ili kozijim sirom uz rustični hleb, ili kao dodatak mesu.

NAPOMENA: Povrće bi trebalo da bude slične veličine kako bi se lakše i lepše uklopilo prilikom slaganja. Zaista ćete voleti ovaj recept.

Uživajte!

https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari