Ratni kuvar iz 1915. godine 1Foto: Corax

Kuvan kiseli kupus: Prokole od kisela kupusa iseku se na pošire rezance s prstaši roke, i saspu u lonac tako, da u njemu bude sloj kupusa, a sloj dobro oprana, kuvana i na male delove isečena suva svinjska mesa, poslednji je sloj opet kupus i onda ga nalivo dom, da bude sa šake nad kupusom, lonac dobro poklopi (neki ga oblepe čistom i ja komartijom), i ostavi, da se celo prepodne kuva.

U podne se skine sa ognjišta i ostavi, da do sutra stoji na hladnom mestu. Sutra se tako, kako stoji pre stavi opet na ognjište i kuva se celo pre podne. Sad se tek otvori, sipa koliko treba i iznosi na sto.

Da kupus ne zagore, treba ga češće, dok se kuva protresti. Ako je meso mršavo, dodaj nekoliko komadića slanine. Ako voda uvre, treba ga drugi dan vrelom vodom malo razblažiti, no najbolje je da ostane ona ko kako je.

Kuvan kiseo kupus

Meti kupus u lonac, poklopi, pre stavi da se kuva dok ne bude mekan.

Tada meti u šerpenju, koja je na vatri, jednu varjaču masti, a kad se ova zagreje do daj jednu varjaču brašna i čim ovo počne rumeniti, saspi unutra jednu glavicu sitno isecana crna luka, a kada i ovaj požuti, nalije se proceđenom vodom, u kojoj se pre toga kuvalo pola kile goveđe po trbušine, ili pola kile svinjskih rebara, saspi to u kupus s mesom zajedno, osoli, dodaj 2-3 kašike milerama, ostavi da dobro provri, potom se izmakne sa jake vatre i sipa se u činiju, prelije se vrelom mašću (čistom ili od pečenja) i mileramom i nosi na sto.

Uz to se dodaje svako vrsno pečeno meso.

Posna sarma od kisela kupusa

Lišće za sarmu isto se tako udesi kao i za mrsnu, a i sarma se isto tako gotovi samo se umesto masti upotrebi dve kašike zejtina, nalije se zapraška čistom vodom i nemeće se milerama.

Nadev se ovako priređuje: U šerpenjicu koju si pre stavila na vatru, me te se kašika zejtina, i kada se za greje 2-3 glavice vrlo sitno iseckana crna luka, kad ovaj požuti odmah i brzo sruči četvrt kil. oprana pirinča, poklopi i ostavi da se priga, ali ne mnogo, nali sa vrućom vodom i ostavi da se kuva, dok ne odmekne.

Izmakni sa vatre i nadevaj sarmu.

Nadev za sarmu

Uzmi pola kile mesa, polovinu goveđine, a polovinu svinjetine (može i suve), goveđina se dobro očisti od žilica, pomešaj sa svinjetinom i komadićem slanine i sitno se isecka, ili kroz mašinu sa me lje.

Dotle se u šerpe njicu metne i na ognjište prestavi, jedna varjača masti, a kad se ova zagreje, doda se jedna glavica sitno iseckana crna luka, čim ovaj odmekne, sruči se na njega iseckano meso, poklopi i ostavi, da se malo priga, tada dodaj dve kašike milerama, malo bibera i soli, pa neka se priga dok malo neodmekne i ne prestano se doliva vrućom goveđom čorbom, skine se sa ognjišta ulupa se jedno celo jaje, sa spese jedna kašika presna pirinča, koje je pre toga dobro oprano, dobro se izmeša, te se tom smesom sarma nadeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari