Ražani hleb je vrsta hleba koja se pravi od ražanog brašna, što mu daje specifičan, bogat ukus i tamniju boju. Ražano brašno sadrži više vlakana i hranljivih materija u odnosu na pšenično brašno, zbog čega je ražani hleb često zdraviji izbor.
Ražani hleb je obično gušći i ima karakterističnu kiselkastu notu, što je rezultat fermentacije, posebno ako se pravi s kiselim testom. Ražani hleb je popularan u mnogim kulturama, posebno u centralnoj i istočnoj Evropi, i često se koristi za pripremu sendviča ili kao dodatak raznim jelima. Zbog svoje čvrste strukture i bogatog ukusa, dobro se slaže sa mesom, sirevima i kiselim krastavcima.
U nastavku pogledajte jednostavan recept za ražani hleb koji uvek ispadne savršeno:
Ražani hleb
Sastojci:
- 500 g ražanog brašna
- 300 g pšeničnog brašna
- 1 pakovanje suvog kvasca (7 g)
- 1 kašika soli
- 1 kašika šećera (opciono)
- 600 ml tople vode
- 2 kašike maslinovog ulja ili rastopljenog putera (opciono)
Priprema:
- U manjoj činiji pomešajte toplu vodu, šećer i suvi kvasac. Ostavite da odstoji 5-10 minuta, dok se ne zapeni.
- U velikoj posudi pomešajte ražano i pšenično brašno sa solju. Napravite udubljenje u sredini i dodajte aktivirani kvasac i maslinovo ulje.
- Postepeno dodajte vodu i mešajte dok ne dobijete lepljivo testo. Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i mesite oko 10 minuta, dok ne postane glatko.
- Stavite testo u blago podmazanu posudu, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mestu da se diže oko 1-2 sata, ili dok ne udvostruči volumen.
- Kada je testo naraslo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu, kratko ga premesite i oblikujte u hleb. Stavite ga u kalup za hleb ili na pleh obložen papirom za pečenje.
- Pokrijte hleb i ostavite da se diže još 30-45 minuta.
- Zagrejte rernu na 220°C. Pecite hleb oko 30-35 minuta, dok ne dobije zlatnosmeđu boju i ne zvuči šuplje kada kucnete po donjoj strani.
- Izvadite hleb iz rerne i ostavite da se hladi na rešetki.
- Poslužite uz maslac, džem, kajganu ili kao deo omiljenog zdravog sendviča i uživajte u svom savršenom domaćem ražanom hlebu!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.