ražani hlebFoto: Shutterstock/itor

Ražani hleb je vrsta hleba koja se pravi od ražanog brašna, što mu daje specifičan, bogat ukus i tamniju boju. Ražano brašno sadrži više vlakana i hranljivih materija u odnosu na pšenično brašno, zbog čega je ražani hleb često zdraviji izbor.

Ražani hleb je obično gušći i ima karakterističnu kiselkastu notu, što je rezultat fermentacije, posebno ako se pravi s kiselim testom. Ražani hleb je popularan u mnogim kulturama, posebno u centralnoj i istočnoj Evropi, i često se koristi za pripremu sendviča ili kao dodatak raznim jelima. Zbog svoje čvrste strukture i bogatog ukusa, dobro se slaže sa mesom, sirevima i kiselim krastavcima.

U nastavku pogledajte jednostavan recept za ražani hleb koji uvek ispadne savršeno:

Ražani hleb

Sastojci:

  • 500 g ražanog brašna
  • 300 g pšeničnog brašna
  • 1 pakovanje suvog kvasca (7 g)
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika šećera (opciono)
  • 600 ml tople vode
  • 2 kašike maslinovog ulja ili rastopljenog putera (opciono)
Recept za ražani hleb koji je ukusniji i zdraviji od pšeničnog 1
Foto: Shutterstock/shine.graphics

Priprema:

  1. U manjoj činiji pomešajte toplu vodu, šećer i suvi kvasac. Ostavite da odstoji 5-10 minuta, dok se ne zapeni.
  2. U velikoj posudi pomešajte ražano i pšenično brašno sa solju. Napravite udubljenje u sredini i dodajte aktivirani kvasac i maslinovo ulje.
  3. Postepeno dodajte vodu i mešajte dok ne dobijete lepljivo testo. Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i mesite oko 10 minuta, dok ne postane glatko.
  4. Stavite testo u blago podmazanu posudu, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mestu da se diže oko 1-2 sata, ili dok ne udvostruči volumen.
  5. Kada je testo naraslo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu, kratko ga premesite i oblikujte u hleb. Stavite ga u kalup za hleb ili na pleh obložen papirom za pečenje.
  6. Pokrijte hleb i ostavite da se diže još 30-45 minuta.
  7. Zagrejte rernu na 220°C. Pecite hleb oko 30-35 minuta, dok ne dobije zlatnosmeđu boju i ne zvuči šuplje kada kucnete po donjoj strani.
  8. Izvadite hleb iz rerne i ostavite da se hladi na rešetki.
  9. Poslužite uz maslac, džem, kajganu ili kao deo omiljenog zdravog sendviča i uživajte u svom savršenom domaćem ražanom hlebu!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari