Maslac je uobičajen sastojak kada je u pitanju kuvanje. Bez obzira na kuhinju, maslac nudi ukusnu teksturu jelu i takođe može biti osnova za početak procesa kuvanja. Međutim, osim svoje teksture, on je odličan i za naše zdravlje.
Nutricionistkinja Puja Kedija navela je četiri razloga zašto bi trebalo da dodamo maslac u našu ishranu.
1. Maslac je prirodni laksativ
Pošto maslac sadrži lipide, koje nazivamo glikosfingolipidi, deluje kao prirodni laksativ i na taj način poboljšava varenje. Takođe štiti telo od infekcija gastrointestinalnog trakta, a buterna kiselina prisutna u puteru promoviše dobro zdravlje naših creva.
2. Pun je antioksidanata
Antioksidansi u puteru ne samo da jačaju naš imunitet, već i nezasićene masti u njemu uklanjaju toksične materije iz našeg tela. Takođe ima antimikrobna i antifungalna svojstva. Vitamin A u puteru stimuliše proizvodnju belih krvnih zrnaca i štiti sluzokožu od napada klica, bakterija i virusa.
3. Sprečava karijes
Pošto puter sadrži vitamin K, sprečava karijes, a vitamin D koji se u njemu nalazi neophodan je za kosti. Pored toga, konjugovana linolna kiselina može pomoći u sprečavanju rasta tumora raka. Takođe smanjuje rizik od bolesti masne jetre, objasnio je Kedia HerZindagiju.
4. Pomaže u kontroli holesterola
Nutricionista navodi da puter može povećati količinu dobrog holesterola u organizmu, što može značajno da smanji šanse za moždani i srčani udar. Takođe smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti promovišući zdravu funkciju srca, smanjujući oksidativni stres i balansirajući pH krvnih zrnaca.
Dodavanje putera u ishranu može doprineti jačanju imuniteta i opštem zdravlju. Osim što pruža ukusnu teksturu jelima, puter pruža brojne prednosti, uključujući podršku zdravlju creva, jačanje imunološkog sistema i smanjenje rizika od srčanih oboljenja, prenosi index.hr.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.