Razlozi zbog kojih treba da uvedete maslac u ishranu, po savetu nutricionistkinje

Ostavite komentar


  1. @Malena

    Verujte da vrlo dobro znam o čemu govorim. Puter je zasićena masnoća. Margarin je isto obično kombinacija zasićene i trans masnoće. Kokosovo i palmino ulje su takođe zasićena masnoća. Svinjska mast je zasićena masnoća. I sve ovo redom je za izbegavanje u širokom luku. Ne znam gde je koleginica studirala ali preporuka ovoga svega u ishrani je suluda, zasićena masnoća je nešto što treba maksimalno da se ograniči u ishrani jer je njen uticaj na arterije poguban, a nažalost, naša nacija sa tim ima ogroman problem. Vrlo neodgovorno.

  2. @Iva – Ipak u svemu treba biti umeren. Ranije se mislilo da su sve zasićene masti štetne i davala se prednost nezasićenim mastima tj. različitim uljima pre svega suncokretovom. Danas se takvo mišljenje promenilo i više se potencira umereno korišćenje zasićenih masti poput putera (maslaca) pa čak i svinjske masti. Kada se radi o zaštiti od bolesti srca i krvnih sudova i dalje se proporučuju nezasićena ulja ali je problem što takva ulja prilikom izlaganja visokim temperaturama stvaraju štetne supstance poput aldehida. Zato se za kuvanje i pečenje ipak preporučuju stabilne masti poput maslaca i svinjske masti.

Ostavite komentar


Život

Naslovna strana

Naslovna strana za 19. novembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Vasil Hadžimanov, muzičar

Danas su jedine novine koje nepristrasno izveštavaju o stvarima u zemlji i jedini prozor u istinu.