Bajate čokoladne napolitanke su možda i gora stvar od „brašnjavih“ jabuka… Kako, bre, da jedeš napolitanke ako se ne lome i ne šušte pod zubima, dok se ultra sveži fil razmazuje po nepcima! Da zagrizem i da se to savije i jedva žvaće? Pa ne mogu, stvarno…
A ne znam ni ko može…
Setila sam se da poslastičare sve one krajcove koji im ostaju od torti i kolača umeju da smuljaju u bombice. I da znate, odlična je to ideja!
- 200g bajatih napolitanki
- 100g keksa
- rendana kora jedne narandže
- sok od jedne narandže
- šaka seckanih oraha
- ekstrakt ruma po želji
- Za glazuru
- 150g čokolade za kuvanje
- parče margarina otprilike 30g
- malo seckanih oraha za posipanje
Sameljite u čoperu keks i napolitanke, dodajte koru narandže, orahe i ekstrakt ruma, promešajte i polako nalivajte sok. Trebalo bi da smesa bude dovoljno gusta da se lako formiraju bombice.
Zabodite čačkalicu u svaku, i ostavite ih u zamrzivaču da se dobro stegnu.
U posudi na umerenoj temperaturi istopite margarin i čokoladu. Držeći za čačkalicu, umačite bombice u glazuru i odlažite ih na pek papir. Svaku bombicu odmah pospite seckanim orasima, kako bi se zalepili preko glazure.
Ostavite bombice na sobnoj temperaturi, i nakon 20 minuta lagano uklonite čačkalice.
Prijatno!
Recept možete naći na sajtu „Ko kod bake“ Isidore Smiljković i na Instagram profilu @kokodbake
Piše Isidora Smiljković, autorka bloga www.kokodbake.rs
Isidorini recepti osvajaju svojom jednostavnošću i toplim pričama koje prate svako njeno jelo. Njeni recepti će vas nasmejati, podsetiti na neka stara i bezbrižna vremena, a ponekad i rastužiti.
U svakom slučaju ćete se dobro zabaviti prateći njen blog. Kreativnosti joj ne manjka, pa ćete na blogu pronaći i autorske recepte, uglavnom od namirnica koje već imate kod kuće.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.