Kada sam juče na pijaci videla blitvu i praziluk kako leže jedno pored drugog, znala sam da je Freškada sledeća na meniju.
Ovo je tradicionalno jelo spičanske kuhinje, sprema se od svega tri sastojka, a ima ukus od milion dolara, iako ne izgleda najreprezentativnije.
Freškadu sam prvi put probala prošle godine u Sutomoru, gde sam provela četiri meseca. Otišla sam puna predrasuda, ali imala sam dovoljno vremena da otkrijem sve njegove lepote. Verujte mi, to uopšte nije vašar, kada naučite da zaobilazite sezonsku gužvu. Uostalom, neka slike govore.
Kamenje je sakupljeno na najlepšim spičanskim plažama. (Spič je inače pređašnji naziv za oblast Sutomora i Čanja)
- 500g svinjske plećke
- 2 struka praziluka
- 10 većih listova blitve
- malo ulja
- so, biber
Meso isecite na kocke, pospite vegetom, biberom i uljem, dobro ga izmasirajte i ostavite da odstoji pola sata. Prazkluk isecite uzdužno na polovine, a zatim poprečno, na oko 2cm. Propržite praziluk, dodajte meso, nalijte malo vode i dinstajte dok meso ne omekša. Desetak minuta pred kraj kuvanja, dodajte listove blitve koje ste odvojili od stabljike. Dodajte začine po ukusu. Dinstajte dok blitva ne bude gotova.
Prijatno!
Recept možete naći na sajtu „Ko kod bake“ Isidore Smiljković i na Instagram profilu @kokodbake
Piše Isidora Smiljković, autorka bloga www.kokodbake.rs
Isidorini recepti osvajaju svojom jednostavnošću i toplim pričama koje prate svako njeno jelo. Njeni recepti će vas nasmejati, podsetiti na neka stara i bezbrižna vremena, a ponekad i rastužiti.
U svakom slučaju ćete se dobro zabaviti prateći njen blog. Kreativnosti joj ne manjka, pa ćete na blogu pronaći i autorske recepte, uglavnom od namirnica koje već imate kod kuće.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.