Kačamak nije jelo koje se pravi nogama. Kačamak je, u stvari, kulinarska filozofija. Potrebno je sat i po vremena da se napravi ljudski. Moja ga je majka spremala od palente, tako što je samo ubućka u vrelu vodu. Nije ni čudo što sam mislila da ovo ne volim.
Kupila sam belo kukuruzno brašno iz mlina @nasavodenica__
Mlevenje na kamenu daje neki poseban šmek. A mislim i da onaj divni ambijent utiče na ukus brašna.
Za 4 osobe potrebno je oko:
- 500g brašna,
- 50g maslaca,
- kašika tucane ljute paprike,
- 250g prevrelog sira (mešanac je najbolji, ali ja imala neki super kravlji)
Možete da se igrate sa mlečnim proizvodima, ja sam ovo spremala neplanirano i koristila šta imam.
Stavite šerpu sa posoljenom vodom da se greje. Koriatila sam šerpu od 3l, sipala oko 2l vode unutra. Kada voda počne da struji (ne sme da proključa!!!) pomerite šerpu sa šporeta, smanjite temperaturu, pa lagano dodajte kašiku po kašiku brašna. Kada prekrijete celu vodenu površinu, a brašno bude suvo, na sredini polako pravite „ostrvo“ od brašna. Vratite šerpu na šporet, a onda nežno probijte rupu po sredini ostrva, koja bi trebalo da bude oko 2cm u prečniku. Rupe malo manjeg prečnika probijte i na 4-5 mesta bliže ivici šerpe. Na umerenoj temperaturi pustite da lagano ključa. Kroz brašno će se probijati vrela voda. Ne mešajte!!! Vodite računa o temperaturi, brašno na vrhu ostrva treba da ostane suvo.
Nakon 45 minuta do sat vremena kuvanja, ocedite višak vode u neku posudu.
Sledi „ubijanje“ kačamaka.
Ovo vam dođe odličan trening za bicepse i tricepse. Dodajte soli po ukusu, pa mešajte kačamak u osmice. Kada počne da zapinje, dolijte malo vode koju ste ocedili i nastavite sa mešanjem dok vam ruke ne zacvrče od bolova u mišićima. Kačamak mora da bude divan i gladak, ne previše voden, a ni previše gust. Meni se sviđa kad je malko gušći od pirea.
Možete da drusnete poveću kašiku kajmaka sada i da dooobro promešate, ali i ne morate.
Presipajte kačamak u tepsiju, i lepo ga rasporedite.
Na tiganju otopite maslac, dodajte tucanu papriku da zacvrči, pa to prelijte preko kačamka. Preko namrvite sir.
Prijatno! ❤
Recept možete naći na sajtu „Ko kod bake“ Isidore Smiljković i na Instagram profilu @kokodbake
Piše Isidora Smiljković, autorka bloga www.kokodbake.rs
Isidorini recepti osvajaju svojom jednostavnošću i toplim pričama koje prate svako njeno jelo. Njeni recepti će vas nasmejati, podsetiti na neka stara i bezbrižna vremena, a ponekad i rastužiti.
U svakom slučaju ćete se dobro zabaviti prateći njen blog. Kreativnosti joj ne manjka, pa ćete na blogu pronaći i autorske recepte, uglavnom od namirnica koje već imate kod kuće.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.