Stari britanski recept o pudingu od hleba pokazuje kako iskoristiti stari hleb, ali ujedno i sprečiti bacanje hrane.
Ova poslastica se može jesti hladna, ali se izvorno servira i mnogo je ukusnija kada se jede topla.
Neophodni sastojci:
- 1 vekna starog hleba
- 300 ml mleka
- 300g suvog mešanog voća
- 1 dunja ili jabuka (sa ljuskom)
- 1 kašika braon šećera
- 40g praška za pecivo
- 2 jaja
- nekoliko kapi isceđenog limuna
- 1 kašičica cimeta
- 100g otopljenog putera
- šećer u prahu za serviranje
- sladoled ili krem za serviranje
Način pripreme:
Zagrejati rernu na 170 stepeni. Podmazati pleh, po mogućstvu bi bilo najbolje da bude četvrtastog oblika.
Prvo treba iseći stari hleb, sa sve koricom. Sitne komadiće hleba potom umočiti u mleko i držati oko 10 minuta dok se ne stvori kremasta smesa.
U tu smesu dodati narendanu dunju ili jabuku, potom ostale sastojke i polovinu otopljenog putera i onda dobro izmešati.
Smesu sipati u pleh i površinu zaliti ostatkom otopljenog putera.
Peći na sredini rerne između sat i 15 minuta do sat i po.
Kada poslastica bude pečena posuti šećerom u prahu i servirati toplu sa sladoledom ili kremom (opciono).
Dvadeset recepata kako iskoristiti stari hleb možete pročitati na britanskom Gardijanu.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.