Nije se desilo da krenemo na neko putovanje, a da nam nana ne zapakuje bar dve kutije ovih pogačica.
Tata ih je zvao semenke, jer kad kreneš da ih jedeš – ne umeš da staneš. Kutija se otvarala pre nego što izađemo iz grada, a praznila se brzinom svetlosti.
Danas sam ih pronašla u naninoj svesci sa receptima, i na prvu sam pomislila da je neki sastojak zaboravila da navede. Bilo mi je nemoguće da nešto tako divno, meko i vazdušasto može da se pripremi sa bukvalno tri sastojka. I može.
I divne su.
Podsetile su me na malu mene na zadnjem sedištu „bube“, na tatinu desnu šaku koja po volanu udara ritam uz Creedence Clearwater Revival – Have you ever seen the rain, na mamin parfem i konstantno opominjanje za prekoračenje brzine. Volela sam da stojim na sredini auta i da ih oboje zagrlim, ko da smo u Muzičkom toboganu…Bili smo baš kul porodica…
Nanine pogačice sa sirom
- 250g margarina
- 300g punomasnog sira
- 600g brašna
- 1 jaje za premazivanje
- susam, kim, ili laneno seme za posipanje
Ostavite margarin da odstoji nekoliko sati na sobnoj temperaturi. Izmrvite sir i pomešajte ga sa margarinom. Brašno dodajte postepeno. Mesite dok testo ne postane takvo da ne ostavlja tragove na podlozi pri mešenju.
Ostavite umešeno testo da odstoji pola sata u frižideru, a nakon toga ga razvucite oklagijom na debljinu od 0.5cm. Čašicom za rakiju vadite pogačice i ređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje.
Premažite pogačice dobro izmućenim jajetom i pospite čime god želite. Neka odmaraju dok se rerna ne zagreje na 200°. Pecite ih 20 minuta.
Prijatno!
Isidora Smiljković, večiti apsolvent književnosti i srpskog jezika, zaljubljenik u prirodu, galamdžija, internet ovisnik, pasionirani kulinar.
Ljubav prema kuvanju je nasledila od bake, i uz sitne dorade, čuva starinske recepte od zaborava, a neke sama izmišlja, jer je kulinarstvo maštarija!
Isidorine recepte možete naći i na Facebook stranici Ko kod bake
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.