Azuki salata – sa azuki pasuljem, susamom, kiselim krastavcima, paprikom…
Konačno nešto za moju dušu.
Azuki salata, sastojci:
- 200 g azuki pasulja
- 6 kiselih krastavaca, seckanih
- 4 fileta kiselih paprika, seckanih
- sok od pola limuna
- so i biber po ukusu
- 100 g pečenog susama
- 5 kašika ulja
- 1,5 dl tople vode (okvirno)
- peršunov list
Priprema:
Azuki pasulj skuvajte kao i svaki drugi pasulj – kuvajte ga dok lepo ne omekša (dok se zrna delimično ne raspadnu).
Kuvan pasulj ocedite od vode, pa sjedinite sa krastavcima i paprikom.
Dodajte sok od limuna i začinite po ukusu, solju i biberom. Ulje i susam stavite u blender i procesirajte uz postepeno dodavanje tople vode.
Vodu dolivajte dok ne dobijetu gustu i homogenu smesu.
1/3 susamove paste ostavite za premazivanje salate, a ostatak sjedinite sa stalim sastojcima.
Sipajte u činiju, premažite susamovom pastom i dekorišite po želji – peršunovim listom, pasuljem…
Napomene:
Korisila sam integralni susam, zato je pasta malo tamnija. Umesto limunovog soka, možete koristiti sirće po izboru. Ulje je takođe po izboru.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.