Kiflice sa makom više volim nego štrudlu. Mogu da kažem da štrudle ne volim. Bez obzira što su sastojci manje-više isti, ipak biram kiflice sa makom.
Baba Julin recept je poslužio kao ideja. Baba Jula zapravo nije moja baba, ona je bila babina baba. Kiflice su se kod nas oduvek pravile. Uz napomenu da su kiflice uvek bile sa slatkim punjenjima – uglavnom sa makom, orasima ili pekmezom. U pitanju su tradicionalni recepti koji su vrlo popularni i danas.
Sastojci:
400 g brašna
4 kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
1/2 kesice suvog kvasca
2,5 dl mlakog mleka
2 žumanceta
5 kašika ulja (masti/maslaca/margarina)
rendana kora od limuna (i/ili pomorandže)
Fil:
200 g maka
6 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
1 d mleka
50 g suvog grožđa
Za premazivanje:
1 jaje
1 kašika mleka
*Umesto ulja možete koristiti neke od navedenih masnoća (otopljene).
**Umesto suvog kvasca, možete koristi svež.
Sjedinite sve suve sastojke, dodajte tečne i umesite glatko testo. Ostavite ga da se udvostruči. Dok testo raste skuvajte mak – sjedinite mak i sve ostale sastojke. Kuvajte na nižoj temperaturi nekoliko minuta od momenta vrenja.
Kada testo naraste, razvijte ga u u pravougaonik debljine oko 5 mm. Secite trouglove željene veličine. Na širi deo trougla stavite fil i uvijte kiflicu. Posupak ponavljajte dok ne utrošite sve sastojke.
Kiflice ostavite na toplom mestu da narastu, oko pola sata. Premažite ih mešavinom jajeta i mleka i pospite po želji krupnim šećerom. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 200-220 stepeni oko 15-20 minuta. Prohlađene kiflice možete posuti šećerom u prahu.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.