Bakin kolač ili galete? Kako nazivate ovu poslasticu? Sa čim je najčešće služite – sa šlagom, čokoladom, voćem?
Bakin kolač, sastojci:
- 2 jajeta
- 6 kašika šećera
- 1 dl ulja
- 1 čaša jogurta (180 g)
- kora i sok od pola limuna
- 1 kesica vanilin šećera
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 250 g mekog brašna
Još je potrebno:
- 1 kesica šlaga
- sveže voće, džem ili voćni preliv po izboru
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom, potom dodajte sve ostale sastojke i sve lepo sjedinite.
Ostavite smesu da odstoji 15-tak minuta.
Aparat za bakin kolač zagrejte na srednju temperaturu i sipajte po jednu, ne punu, kutlaču.
Pecite oko pet minuta.
Dužina pečenja i temperatura svakako zavise od vašeg aparata.
Predlog za serviranje:
Umutite kesicu šlaga prema uputstvu sa pakovanja.
Bakin kolač premažite šlagom i poređajte voće po izboru – kolač, šlag, voće ili preliv, kolač šlag voće…
Podrazumeva se da ovu poslasticu možete poslužiti sa čim želite.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.