Baklava sa višnjama, sa orasima, sa kokosom, sa suvim grožđem… A zašto ne bi mogla i baklava sa jagodama?!
Najpopularnija je baklava sa višnjama. Ali dok ne stignu višnje, može i ukusna baklava sa jagodama.
Sastojci:
- 1 kg jagoda (okvirno)
- 500 g tankih kora (12 kora)
- 3 jajeta
- 0,5 dl ulja
- 2 dl jogurta
- 5 kašika šećera
- 1 kašika vanilin šećera
- 24 kašike griza (za svaku štrudlu po 4)
Sirup:
- 600 g šećera
- 6 dl vode
- 1 kesica vanilin šećera
- 1/2 limuna
Priprema:
Jagode očistite i isecite na manje komade. Umutite jaja, jogurt, šećer i vanilin šećer. Za svaku štrudlu spajajte po dve kore. Prvu koru premažite sa 5-6 kašika fila, pospite sa 2 kašike griza, stavite drugu koru, po njoj poređajte komadiće jagoda i pospite sa 2 kašike griza. Uvijte štrudlu. Postupak ponavljate dok ne utrošite sve kore. Ređajte u podmazan pleh. Isecite štrudle na željene komade i premažite sa nekoliko kašika fila. Pecite oko 25 minuta na 200 stepeni.
Za sirup prokuvajte vodu i šećer, nekoliko minuta od momenta kada provri. Dodajt iseckan limun i vanilin šećer. Isključite ringlu i ostavite da se „krčka“ dok se ringla ne ohladi. Mlaku baklavu prelijte mlakim sirupom.
Količinu sirupa prilagodite ukusu, plus/minus.
Ukoliko imate više od 12 kora, sastojke podelite na srazmerni broj delova.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.