Čokolada se može kombinovati sa raznim sastojcima. Retko ko ne voli čokoladu, posebno u tortama i kolačima.
Poznavala sam osobe koje nisu volele ni čokoladu ni čokoladne kolače, a sada vole i jedno i drugo. Čokoladu volim u svakom obliku, a posebno u kombinaciji sa crvenim voćem. Evo jednog čokoladno-voćnog predloga.
Sastojci za 1 koru (treba ispeći ukupno 3 kore):
3 jajeta;
3 kašike šećera;
3 kašike mlevenih oraha;
1 kašika mlevenog keksa;
1 kašika rendane čokolade.
Sastojci za čokoladi fil:
5 jaja;
250 g šećera;
2 kesice vanilin šećera;
250 g čokolade;
250 g putera.
Sastojci za voćni fil:
300 g očišćenih višanja;
100 g očišćenih trešanja;
100-150 g šećera.
Sastojci za dekoraciju:
po potrebi očišćene višnje;
po potrebi očišćene trešnje;
po potrebi ribizle;
po potrebi seckana čokolada.
Priprema: Cela jaja umutiti sa šećerom. Mutiti dok se šećer ne istopi i smesa ne postane penasta. Dodati orahe, keks i čokoladu, pa lagano izmešati. Peći u podmazanom plehu dimenzija oko 20*30 cm 15-tak miuta a 150 stepeni. Postupak je isti za sve tri kore.
Čokoladni fil ćete pripremiti na sledeći način: jaja umutite penasto sa šećerima. Dodajte čokoladu i kuvajte na pari dok se čokolada ne otopi. Potom dodajte maslac i kuvajte uz neprekidno mešanje još 5 minuta. Kada se fil dobro ohladi, stavite ga u frižider na pola sata. Zatim ga umutite mikserom i nafilujte tortu.
Gornju koru premažite voćnim filom koji ćete pripremiti tako što ćete skuvati višnje, trešnje i šećer. Smesu je potrebno kuvati 10-15 minuta. Mlakim voćnim filom prelijte/premažite ohlađenu tortu. Dekorišite je svežim voćem i komadićima čokolade.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.