Bundeva – kraljica jeseni. Po meni, najukusnija u piti bundevari. Pored slatkih jela, od bundeve se mogu napraviti i slana. Vrlo su popularne čorbe/potaži koje možete pripremati na razne načine.
Najpopularnija je čorba od hokaido bundeve. Svakako možete koristiti bilo koju. Evo jednog predloga za čorbu od bundeve uz dodatak dunje.
Sastojci:
- 300 g bundeve
- 1 krompir (srednje veličine)
- 1/2 dunje
- 1 ravna kašičica karija
- po ukusu: so, biber, mleveni kim, đumbir, peršunov list
- 1 kašika ulja
- po potrebi: parmezan
Priprema:
Bundevu, krompir i dunju skuvati u 2-3 dl vode. Potom procesirati u blenderu. Na ulju propržiti začine, pa dodati dobijenu kašu. Naliti vodu po potrebi – dok se ne dobije željena gustina.
U čorbu možete dodati testeninu, krutone, knedle… Ja sam se odlučila za palentnu. Skuvanu palentu sam izlila u posudu, kada se ohladila, iseckala sam je i dodala u čorbu. (U palentu sam stavila parmezan.) Prilikom služenja, čorbu pospite parmezanom, peršunovim listom i kolutovima mladog luka. Po želji, u čorbu možete dodati pavlaku, kiselu ili neutralnu, komade mladog sira…
Zašto dunja i krompir?
Krompir da bi ublažio ukus bundeve i čorbicu učinio kremastijom, a dunja da bi izbalansirala ukuse. Ukoliko niste sigurni da će vam se ukus dopasti, eliminišite dunju.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.