Pecivo pripremljeno u kućnim uslovima, uvek je bolje i kvalitetnije od onog kupovnog.
Svi već dobro znate zašto-nema aditiva, nema konzervansa, nema raznih emulgatora, a što je najbitnije-sigurni ste u kvalitet istog.
Neophodni sastojci:
(koristiti šolju od 2 dl)
- 1/2 šolje kukuruznog brašna
- 1/2 palente
- 1 kašičica morske soli
- 2 kašičice šećera
- 2 šolje vode
- 5 šolja crnog brašna tip 950
- 1 kašičica mlevenog kima
- 1 ravna kašika suvog kvasca
za premazivanje: - 1 kašičica sode bikarbone
- 3 kašike vrele vode
za posipanje:
- kim i morska so po potrebi
Priprema:
U većoj posudi, oko 2 l, izmešati kukuruzno brašno, palentu, so i šećer. 1 šolju vode staviti da proključa. Ključalom vodom preliti prethodno pripremljenu smesu. Neprekidno mešati oko minut kako se ne bi stvorile grudvice. Ostaviti da smesa odstoji oko 5 minuta, pa sipati drugu šolju vode, ali hladne. Crno brašno, kim i kvasac izmešati, pa dodati u smesu od kukurznog brašna i palente.
Umesiti glatko testo.
Ostaviti da testo odstoji pola sata, pa ga premesiti ponovo. Sada ostaviti da se testo udvostruči. Potom od testa napraviti rolnu i iseći je na 24 komada. Od njih napraviti loptice i ređati u pleh.
Zemičke premazati rastvorom sode bikarbone-mešati vodu i sodu dok se ona ne otopi.
Posuti semenkama kima i morskom solju.
Zemičke treba da rastu na toplom pola sata.
Peći ih u zagrejanoj pećnici na 200 stepeni 25 minuta.
Napomena:
Testo pripremljeno na ovaj način je po malo žilavo i ne tako vazdušasto već tkzv. puno testo.
Ne mrvi se i lako se seče, pa je zbog toga pogodno i za pripremu sendvič veknica.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.