Crni hleb, beli, šareni, sa semenkama ili bez. Bez brašna ili sa brašnom…
Dijetalni ili ne…
Obožavam da pravim hlebove bez obzira da li se pripemaju sa kvascem ili bez. I da li je za njihovu pripremu potrebno više ili manje vremena, svejedno mi je. A još više volim da eksperimentišem u njihovoj pripremi.
Još jedan uspešan eksperiment.
Crni hleb, sastojci:
- 4 dl tople vode
- 1 kašičica suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 200 g integralnog pšeničnog brašna
- 20 g čija semena
- 50 g crnog susama (čurekota)
- 100 g mlevenog zlatnog lana (običnog ili mešavina)
- 1 kašičica soli
Crni hleb, priprema:
Prvo aktivirajte kvasac – malo tople vode, šećer, kvasac i malo brašna.
Kada kvasac naraste, dodajte sve ostale sastojke i umesite testo.
Testo mesim kašikom ili varjačom.
Upakujte posudu u kojoj ste mesili i ostavite na toplom da lepo naraste, da se udvostruči.
Premesite testo opet kašikom.
Modlu za hleb obložite papirom za pečenje i stavite testo. Poravnajte.
Ponovo pakovanje kako se hleb ne bi sušio. Držite na toplom mestu da naraste, 30-tak minuta.
Crni hleb pecite u zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni 20-tak minuta, potom smanjite na 150 i pecite još 15-tak minuta.
Čačkalica test za proveru da li je hleb pečen. Izvadite ga iz pleha i ostavite da se ohladi.
Recept i video za pripremu možete naći i na blogu
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.
Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.