Mnogi kažu da je džem od mešanog voća najukusniji. Voće koje sam koristila za pripremu džema vidite na fotografijama.
Tri sorte šljiva (tamna džanarika, požegača/madžarka/čitlovka i čačanka), tri sorte bresaka (nektarine i 2 vrste vinogradarskih – bele i žute) i kruške predstavljaju glavne sastojke.
Ostatak voća je po izboru ili jednostavno možete povećati količine gore pomenutog voća.
Takođe, nije obavezno da koristite po 3 sorte istog voća.
Za džem od mešanog voća možet koristiti voće koje želite. Samo preporučujem ovakve kombinacije – više sorti istog voća.
Količinu šećera prilagodite ukusu. I sami znate da šećer ima dejstvo konzervansa.
Veća količina šećera će bolje očuvati džem ukoliko nemate vremena da ga malo duže kuvate.
Sastojci:
- 1 kg očišćene šljive
- 1 kg očišćene breskve
- 500 g očišćene kruške
- 500 g voće po izboru (jabuka, grožđe, šumske jagode, paradajz…)
- 600 g šećer
Priprema:
Voće iseckajte na komade željene veličine. Pospite ga šećerom i izmešajte.
Voće i šećer mogu da odstoje nekoliko, ali nije obavezno.
Džem od mešanog voća možete odmah kuvati. Preporučujem da ga kuvate na nižoj temperaturi.
Džem od mešanog voća je gotov (kao i svaki drugi) kada varjača ostavlja vidljiv trag na dnu šerpe.
Dužina kuvanja džema od mešanog voća zavisi od više faktora (od toga koliko je voće sočne, od veličine šerpe, od vrste voća)
Džem sipajte u strilisane tegle i zatvorite metalnim poklopcima. Stavite ga u dunst ili pasterizujte onako kako to inače radite.
Recept za pripremu možete naći i na blogu
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.
Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.