Falafel ili istočnjačke posne ćufte (ćufte od leblebija sa raznim začinima) koje se najčešće prže u dubokom uju.
Kada se prže na taj način, zadržavaju oblik loptica. Oblik svakako ne utiče na ukus ovog delikatesa, pa ukoliko izbegavate prženu hranu, možete ih ispeći u rerni.
Falafel sastojci:
- 1 šolja sirovih leblebija
- 1 manja glavica crnog luka, iseckana
- 2 čena belog luka, iseckana
- 2 kašičice slatke začinske paprike
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica mlevenog kumina
- po ukusu: čili, biber, peršunov list ili korijander…
- 1-2 kašike brašna (po izboru)
- ulje po potrebi
Falafel, priprema:
Prvo pripremite leblebije – prelijte ih većom količinom vode i ostavite ih da odstoje preko noći. Ocedite vodu, stavite ih u čoper, pa dodajte sve navedene začine i procesirajte. Bitno je da se leblebije lepo samelju. Dodajte brašno i sjedinite sve sastojke.
Da li ima dovono brašna, proveditećete tako što ćete oblikovati kuglicu, ukoliko se ona raspada potrebno je još brašna, a ukoliko zadržava oblik, ima dovoljno brašna.
Kuglice poređajte na pleh koji ste obložili papirom za pečenje. Preko svak kuglice sipajte po malo ulja.
Pecite ih u zagrekanoj rerni na 220 stepeni 15-20 minuta. Tokom pečenja ih možete okretati. Falafel možete služiti uz ono što volite – varivo od povrća, salatu, hleb…
Napomene:
Što se tiče začina, podrazumeva se da možete koristiti ono što volite i što vam prija. POred pomenutih začina, možete dodati još neke. A ukoliko ne volite ističnjačke začine, falafel možete začiniti solju, biberom, peršunom, crnim i belim lukom. Ne morate uvek da pravite kuglice, možete i male pljeskavice. Jednostavno, pritisnite kuglicu kako biste dobili oblik pljeskavice.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.