Griz sa mlekom ili vodom, ređi ili gušći, topao ili hladan, sa čokoladom ili bez… Griz sa mlekom ili puding od griza je jedna od poslastica koja me vraća u detinjstvo.
Brzo priprema, a uz malo mašte možete dobiti savršenu poslasticu kako za vaše iznenadne goste tako i za ukućane.
Ako vam je problem da merite sastojke u gramima, 1 ravna kašika griza ima oko 12 g, a jedna puna oko 18 g. Kašika šećera je 20 g.
Recept za pripremu griza, manje-više, svi znamo, ali da obnovimo gradivo.
Ova poslastica se sticajem okolnosti često nalazi na trpezi, a i zgodna je za eksperimetisanje i fotkanje.
Poslasticu od griza možete konzumirati za doručak, užinu, desert…
Ako volite ohlađen griz, uzmite u obzir da će se zgusnuti tokom hlađena. Zato je potrebno staviti manje griza, cca 100 g.
Ako griz jedete odmah, slobodno stavite malo više griza.
Ukoliko imate u planu da griz začinite kakaom, dodajte još malo šećera.
Griz, sastoji:
- 1 l mleka
- 100-120 g griza
- 1 vanilin šećer
- 100 g šećera
- začini po ukusu: čokolada, kakao. cimet, mahlep…
Griz, priprema:
Sipajte u šerpu griz, šećer i malo mleka.
Kada provri, dolivajte mleko postepeno i mešajte dok se griz ne skuva. Treba da vri nekoliko minuta.
Na kraju dodajte začine po ukusu. Možete ga kuvati i obrnuto – u provrelo mleko dodajte griz i na kraju šećer i začine.
Kako kome odgovara. Većinu stvari najčešće radim obrnuto jer mi tako odgovara.
Poslasticu sipajte u činijice i dekorišite je po želji. Možete je preliti nekim voćnim prelivom.
Napravite kombinaciju koja najviše odgovara vašem ukusu. Griz možete obogatiti suvim grožđem ili nekim drugim suvim voćem po izboru.
A možete dodati i orašaste plodove…
U nedostatku činijica, teglice su odličan izbor, a posebno ukoliko imate u planu da ovu poslasticu ponesete sa sobom, npr. na posao ili da je nekome poklonite.
Još neke načine pripreme griza možete videti ovde.
Recept za pripremu možete naći i na blogu
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.
Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.