Recept nedelje: Griz 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Griz sa mlekom ili vodom, ređi ili gušći, topao ili hladan, sa čokoladom ili bez… Griz sa mlekom ili puding od griza je jedna od poslastica koja me vraća u detinjstvo.

Brzo priprema, a uz malo mašte možete dobiti savršenu poslasticu kako za vaše iznenadne goste tako i za ukućane.

Ako vam je problem da merite sastojke u gramima, 1 ravna kašika griza ima oko 12 g, a jedna puna oko 18 g. Kašika šećera je 20 g.

Recept nedelje: Griz 2
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Recept za pripremu griza, manje-više, svi znamo, ali da obnovimo gradivo.

Ova poslastica se sticajem okolnosti često nalazi na trpezi, a i zgodna je za eksperimetisanje i fotkanje.

Poslasticu od griza možete konzumirati za doručak, užinu, desert…

Ako volite ohlađen griz, uzmite u obzir da će se zgusnuti tokom hlađena. Zato je potrebno staviti manje griza, cca 100 g.

Ako griz jedete odmah, slobodno stavite malo više griza.

Ukoliko imate u planu da griz začinite kakaom, dodajte još malo šećera.

Griz, sastoji:

    • 1 l mleka
    • 100-120 g griza
    • 1 vanilin šećer
    • 100 g šećera
    • začini po ukusu: čokolada, kakao. cimet, mahlep…
Recept nedelje: Griz 3
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Griz, priprema:

Sipajte u šerpu griz, šećer i malo mleka.

Kada provri, dolivajte mleko postepeno i mešajte dok se griz ne skuva. Treba da vri nekoliko minuta.

Na kraju dodajte začine po ukusu. Možete ga kuvati i obrnuto – u provrelo mleko dodajte griz i na kraju šećer i začine.
Kako kome odgovara. Većinu stvari najčešće radim obrnuto jer mi tako odgovara.

Poslasticu sipajte u činijice i dekorišite je po želji. Možete je preliti nekim voćnim prelivom.

Napravite kombinaciju koja najviše odgovara vašem ukusu. Griz možete obogatiti suvim grožđem ili nekim drugim suvim voćem po izboru.

A možete dodati i orašaste plodove…

U nedostatku činijica, teglice su odličan izbor, a posebno ukoliko imate u planu da ovu poslasticu ponesete sa sobom, npr. na posao ili da je nekome poklonite.

Još neke načine pripreme griza možete videti ovde.

Recept  za pripremu možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.  

Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.

Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari