Gurmanska pita sa mesom je posebnog ukusa jer se za njemu pripremu koristi njeguška pršuta. Odličan izbor za prave gurmane.
Neophodni sastojci:
250 g mlevenog mesa od buta
20 g crnog luka (najmanja glavica)
1 kašika ulja
100 g njeguške pršute
50 g šargarepe
50 g mesnate, crvene, paprike
50 g kukuruza šećerca
začini(po ukusu): so, biber, origano, kari, tucana ljuta paprika
3 jajeta
1 šolja jogurta
1/2 šolje ulja
2,5 šolje brašna
2 kašike kukuruznog griza
1 kesica praška za pecivo
*(koristiti šolju od 2 dl)
Za završnicu (količine odredite sami): kisela pavlaka, mleveni biber, isekana pršuta, kukuruz šećerac, šargarepa, peršunov list…
Priprema:
Crni luk iseckajte što sitnije i propržite ga na vrelom ulju dok ne porumeni. Potom dodajte iseckanu pršutu, šargarepu i papriku. Propržite vrlo kratko, pa dodajte mleveno meso.
Meso pržite 15-tak minuta, pa dodajte kukuruz i sve navedene začine (količine začina prilagodite svom ukusu, preporuka je po 1/3 kašičice od svakog začina).
Smesu ostavite da se dobro ohladi. Dok se smesa hladi, pripremite testo.
Umutite penasto jaja, pa dodajte ulje i jogurt, potom brašno, griz i prašak za pecivo. Dobro sjedinite sve satsojke. U testo sipajte ohlađeno meso i izmešajte. Pitu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje ili u modlu za mafine. Pecite je oko 30 minuta na 200 stepeni. Kada se gurmanska pita prohladi, premažite je kiselom pavlakom i dekorišite po želji.
Napomena:
Gurmansku pitu sam pekla u plehu za mafine, koji sam obložila papirnim korpicama, i dobila 18 komada, a punila sam 2/3 korpice.
Pitu možete, naravno, peći i u nekom drugom plehu, po vašem izboru, ali savetujem da ne bude deblja od 3 cm prilikom izlivanja u pleh.
Jer, pita nije pita ako nema oblik pite
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.