Kada je u pitanju heljda, uvek koristim tostirano/prepečeno/prženo zrno. Stvar navike.
Heljda sa šlagom je pripremljena sasvim slučajno. S obzirom da tata ne jede pšenicu, a imali smo heljdu koju smo potopili i od koje nismo znali šta da napravimo, došla sam na ideju da je napravimo kao žito.
Ideja se ispostavila kao odlična.
Heljda sa šlagom, priprema:
- 150 g heljde u zrnu
- 300 ml vode
- 150 g mlevenih oraha
- 4 kašike meda
začini po ukusu: muskatni orah, vanila…
Za šlag:
- 200 ml slatke pavlake
- zaslađivač po izboru.
Priprema:
Heljdu operite, prelijte je vodom i ostavite da nabubri preko noći.
S obzirom da je sada toplo, savetujem da prenoći u frižideru.
Ujutru je treba prokuvati.
Ukoliko je heljda upila vodu u potpunosti, dodajte još malo vode (cca 50-100 ml).
Heljda se kuva kratko – kada provri, neka vri 2-3 minuta.
Sklonite je sa ringle i ostavite je da s eohladi u poklopljenoj posudi.
Ohlađenu heljdu ispasirajte ili sameljite u nekom procesoru za hranu (mi smo koristili štapni mikser).
Možete je usitniti u potpunosti ili delimično (naša je bila delimično usitnjena).
Dodajte med, začine i orahe.
Sjedinite sve sastojke.
Umutite slatku pavlaku i zasladite je po ukusu.
I to je sve.
Vaša heljda sa šlagom je spremna da degustaciju.
Ovako pripremljenu heljdu možete poslužiti odmah ili je ostaviti oko sat vremena u frižideru ukoliko želite čvršću smesu.
Napomene:
Količinu oraha i meda prilagodite ukusu.
Umesto meda možete koristiti neki drugi zaslađivač po izboru (u obzir svakako dolazi i šećer u prahu)
Što se tiče orašastih plodova, imate mogućnost izbora. Sirova i tostirana heljda nisu istog ukusa i ne ponašaju se isto tokom pripreme.
Sirova heljda ima neutralniji ukus i potrerbno je da se kratko prokuva što kod tostirane nije slučaj – dovoljno je da se samo potopi. Za pripremu ove poslastice nije obavezno da koristite sirovu heljdu, možete koristiti i tostiranu.
U tom slučaju skraćujete vreme pripreme jer tostirana heljda ne treba da se kuva. Prilikom služenja, možete dodati sveže voće po izboru.
Recept za pripremu možete naći i na blogu
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.
Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.