Heljdopita ili američke palačinke sa sirom… Nisam sigurna koji bi naziv bio najadekvatiji. Ali u ovom slučaju naziv nije bitan, bitno je da se ovo jelo jako brzo priprema i da je ukusno.
Heljdopita iz tiganja (za 3 osobe):
- 3 jajeta
- so po ukusu
- 150 ml mleka
- 120 g heljdinog brašna
- 1/3 ravne kašičice praška za pecivo
- 200 g sira po izboru
- ulje za premazivanje tiganja
Heljdopita iz tiganja, priprema:
Umutite penasto jaja i so.
Dodajte mleko, brašno i prašak za pecivo.
Sjedinite sve sastojke, a potom dodajte sir koji ste prethodno izmrvili (ja sam koristila zlatiborski polumasni sir koji se fino topi i razvlači kao kačkavalj).
Smesu ostavite da odstoji desetak minuta. Nelepeljivi tiganj delimično premažite uljem (moj tiganj je prečnika cca 20 cm).
Dovoljno je pola kašičice ulja (koristila sam susamovo ulje, a vi možete ono koje želite).
Dobro zagrejte tiganj na srednje jakoj temperaturi i sipajte 1/3 smese.
Pecite oko pet minuta (dok gornja površina ne bude suva na dodir), okrenite i pecite još nekoliko minuta.
Postupak je isti i za ostale. S tim što ja tiganj premazujem ulje samo prvi put.
Možete praviti i male pitice/palačinke.
Kako god vam se dopada. Ukoliko „ne štedite“ ulje, možete sipati i malo više.
Napomene:
Količina soli zavisi od toga koliko je sir slan.
U smesu možete dodati začine po ukusu – uglavnom dodajem origano i mrvljenu ljutu papriku.
Prilikom pečenja, gornju površinu možete posuti semenkama po izboru.
Ako vam je lakše, mere za jednu osobu su:
- 1 jaje,
- 50 ml mleka
- 40 g bršna
- 70 g sira (okvirno)
- i malo praška za pecivo, prstohvat ili dva.
Recept za pripremu možete naći i na blogu
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.
Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.