Verovatno ste do sada već svi primetili da uživam dok pripremam hlebove i peciva. Imam zaista puno recepata, ali nisam uspela sve da objavim do sada.
Za ovaj hleb sam iskombinovala sastojke koje sam imala. Posebno mislim na semenke i pahuljice.
Sastojci:
100 g mešavine suncokreta, lana i susama
2,5 dl mlake vode (može i gazirana voda)
30 g pšeničnih klica
2 kašike ovsenih pahuljica
2 kašičice šećera
1 kašičica soli
1 kašičica suvog kvasca
350 g brašna tip 500.
Priprema:
U blenderu (ili štapnim mikserom) sjedinite semenke i vodu – procesirajte, sameljite semenke. U posudu za mešenje sipajte sve suve sastojke, dodajte izblendiranu smesu i umesite testo. Dobro ga upakujte i ostavite da se udvostruči. Modlu za hleb obložite papirom za pečenje.
Testo premesite, oblikujte hleb, stavite ga u pleh, zasecite po želji i pospite semenkama. Ostavite ga da se udvostruči. Pecite ga 30 minuta u zagrejanoj rerni na 170-200 stepeni.
Hleb pripremljen sa mlevenim semenkama ima drugačiju strukturu, ali i ukus u odnosu na hleb koji se priprema sa celim semenkama. Takođe, hleb pripremljen na ovaj način duže ostaje svež. Svežinu mu daju masnoće iz semenki. Ukoliko niste u mogućnosti da sameljete semenke, stavite ih cele, ali povećajte količinu brašna za 50 g.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.