Hrono palačinke možete jesti za doručak umesto hleba. Uz njih dodajte ono što obično konzumirate za doručak.
Ukoliko hrono ishrana nije zaokupirala vašu pažnju, a volite da eksperimentišete u kuhinji, savetujem da isprobate još jedan eksperiment. Palačinke pripremljene na ovaj način su posne (ne sadrže mleko i jaja). Pogodne su za vreme posta, ali i za vegane i vegetarijance.
Sastojci:
2 kašike čia semenki
2 dl vode
1,5 šolja integralnog speltinog brašna
2 ravne kašike ovsenih mekinja
2 dl gazirane vode
prstohvat soli
ulje po potrebi
Priprema: Sjedinite čia semenke i običnu vodu. Smesa treba da ostoji 15-tak minuta. Dobićete gustu želiranu smesu.
U smesu od čia semenki dodajte speltino brašno, ovsene mekinje, so i na kraju postepeno sipajte gaziranu vodu. Umutite sve sastojke. Testo za hrono palačinke je malo gušće u odnosu na testo za obične palačinke. Nelepljiv tiganj zagrejte i delimično premažite uljem po izboru. Testo za palačinke sipajte kutlačom i poravnajte ga/rasporedite kašikom ili mazalicom. Hrono palačinke pecite kao i obične – po nekoliko minuta sa jedne i druge strane.
Hrono palačinke pripremljene na ovaj način neće biti potpuno tanke. Svojom teksturom i izgledom mogu zameniti i tortilje. Na vama je da odlučite kako ćete ih upotrebiti kao i za koju priliku. U svakom slučaju, ukusom ćete biti zadovoljni.
Hrono palačinke na „srpski način“ zato što po hrono principu na francuski način ne postoje „opasne“ namirnice. U pomenutom načinu ishrane na srpski način, situacija je drugačija – postoje namirnice koju su strogo zabranjene.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.