Humus i čorba – za ručak ili večeru, zajedno ili odvojeno, kako vam se dopada… Veganski, vegetarijanski , postan obrok…
Humus i čorba sadrže naut (leblebije), to im je zajednički sastojak. O pripremi humusa sam pisala više puta, recept možete naći ovde. Možete ga začiniti kako vam se dopada. Sada sam dodala sok od limete, kikiriki puter i semenke pečenog suncokreta (pored tahinija).
A čorba je pripremljena na sledeći način.
Čorba/varivo, sastojci:
2 šargarepe
4-5 listova kelja
kriška ljubičastog kupusa
1 srednja glavica crnog luka
1 čen belog luka
4 kašike ovsenih pahuljica
1 mala konzerva leblebija
ulje po potrebi
so i biber po ukusu
Čorba, priprema: Na vrelom ulju kratko propržite iseckanu šargarepu. Dodajte sve od povrća koje ste isekli na komade željene veličine (osim leblebija, njih ostavite za kraj). Sipajte oko 1/2 l vode, umešajte ovsene pahuljice i kuvajte desetak minuta. Sada sipajte leblebije zajedno sa tečnošću i dodajte još vode (u zavisnosti od toga da li želite ređu ili gušću čorbu/varivo).
Začinite po ukusu i kuvajte još pet minuta.
Prilikom služenja, u čorbu možete dodati sok od limuna ili limete.
Napomene: Za pripremu čorbe sam koristila raštan, ali s obzirom da ga nema uvek i svuda, kelj je odlična zamena. U suštini, u ovu čorbu možete dodati još neko povrće kao i začine.
Ukoliko postite, ovo je odlučan ručak za vas.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.