Integralno pecivo možete napraviti na više načina ili kupiti. Retko gde u prodaji se može naći baš ukusno i fino pecivo ovog tipa.
Naravno, bitno je da pekara bude usput.
Kada imam vremena mesim hleb, kada nemam, kupujem.
I sa hlebom mučim muku – u obližnjim marketima i pekarama ima hlebova koji su za moj ukus suvi, slamasti.
Zato vikend retko kada prođe bez mešenja.
Na isti način možete napraviti i hleb i kifle.
Razlika je u obliku.
Integralne kifle, sastojci:
- 250 g brašna tip 500
- 150 g integralnog brašna*
- 220 ml vode
- 10 g svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 2 kašike ulja
Za završnicu:
- 1 jaje
- 100 g semenki suncokreta
*Možete koristiti integralno brašno po izboru ili kombinaciju, koristila sam ražano brašno.
Priprema:
Testo obično umesim uveče i ostavim ga da prenoći. Kvasac rastvoriti u vodi, šećer takođe.
U posudu za mešenje sipati suve sastojke i sjediniti ih.
Dodati kvasac i ulje, pa umesiti testo.
Posudu dobor upakovati i ostaviti na sobnoj temperaturi do ujutru.
Radnu površinu namazati uljem, razviti krug, iseći na osam delova i uviti kifle.
Jaje umutiti.
Integralne kifle umakati u jaje, pa u semenke suncokreta.
Po želji, posuti morskom solju.
Ostaviti ih da odstoje oko sat vremena, pa peći 15-tak minuta u zagrejanoj rerni na 220 stepeni.
Napomene:
Testo treba da stoji, da se odmara što duže.
Podrazumeva se da testo ne morate mesiti uveče, možete u bilo koje doba dana.
Razvijte ga na ulju, kao što sam napisala jer će kifle biti mekše.
Osim suncokreta, možete koristiti još neke semenke.
Od ovog testa možete oblikovati i veknice.
A uz kiflice, ajvar, pinđur ili nešto treće.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.