Recept nedelje: Integralne kifle 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Integralno pecivo možete napraviti na više načina ili kupiti. Retko gde u prodaji se može naći baš ukusno i fino pecivo ovog tipa.

Naravno, bitno je da pekara bude usput.

Kada imam vremena mesim hleb, kada nemam, kupujem.

I sa hlebom mučim muku – u obližnjim marketima i pekarama ima hlebova koji su za moj ukus suvi, slamasti.

Zato vikend retko kada prođe bez mešenja.

Na isti način možete napraviti i hleb i kifle.

Razlika je u obliku.

Integralne kifle, sastojci:

  • 250 g brašna tip 500
  • 150 g integralnog brašna*
  • 220 ml vode
  • 10 g svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike ulja

Za završnicu:

Recept nedelje: Integralne kifle 2

  • 1 jaje
  • 100 g semenki suncokreta

*Možete koristiti integralno brašno po izboru ili kombinaciju, koristila sam ražano brašno.

Priprema:

Testo obično umesim uveče i ostavim ga da prenoći. Kvasac rastvoriti u vodi, šećer takođe.

U posudu za mešenje sipati suve sastojke i sjediniti ih.

Dodati kvasac i ulje, pa umesiti testo.

Posudu dobor upakovati i ostaviti na sobnoj temperaturi do ujutru.

Radnu površinu namazati uljem, razviti krug, iseći na osam delova i uviti kifle.

Jaje umutiti.

Integralne kifle umakati u jaje, pa u semenke suncokreta.

Po želji, posuti morskom solju.

Ostaviti ih da odstoje oko sat vremena, pa peći 15-tak minuta u zagrejanoj rerni na 220 stepeni.

Napomene:

Testo treba da stoji, da se odmara što duže.

Podrazumeva se da testo ne morate mesiti uveče, možete u bilo koje doba dana.

Razvijte ga na ulju, kao što sam napisala jer će kifle biti mekše.

Recept nedelje: Integralne kifle 3
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

 

Osim suncokreta, možete koristiti još neke semenke.

Od ovog testa možete oblikovati i veknice.

A uz kiflice, ajvar, pinđur ili nešto treće.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.

Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari