Jastučići od sira – jednostavni i ukusni. Imate mogućnost da birate kakve ćete jastučiće napraviti i kako ćete ih začiniti.
Znači, sve može i ne mora.
Jastučići od sira, sastojci:
- 200 g feta sira
- 200 g krem sira
- 1 jaje, umućeno
- 200 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 50 g pečenog susama
- 1 kašičica kima
- 40 g sitno rendanog parmezana (opciono)
- so po ukusu
Jastučići od sira, priprema:
Sjedinite sir i jaje.
Treba da dobijetu glatku i kompaktnu smesu.
Dodajte sve ostale navedene sastojke i umesite testo.
Ovo testo ne treba dugo da se mesi.
Potrebno je samo sjediniti sastojke.
Ukoliko imate vremena, testo upakujte u providnu foliju i ostavite ga nekoliko sati u frižideru. Ako vam se žuri, testo možete razviti odmah i pržiti.
Razvijte ga na površini koju ste posuli brašnom oko 7-8 mm debljine i isecite na komade željene veličine.
Pržite ga u zagrejanom ulju na srednjoj temperaturi po nekoliko minuta sa jedne i druge strane. Jastučiće stavljajte na salvet ili kuhinjski ubrus kako bi se ocedio višak ulja.
Ukoliko ste žurili ili niste bili strpljivi da čekate dok se testo odmara u frižideru, dobićete manje šupljikave jastučiće.
Kada se testo dobro odmori, dobićete šupljikavije jastučiće. Takođe, testo možete odmah da razvijete, da ga isečete, pokrijete i ostavite da se malo odmori, oko 30 minuta. Ukus je podjednako dobar, samo je tekstura drugačija.
Napomene:
Možete koristi meko ili oštro brašno ili ih kombinovati.
Sa integralnim brašnima nisam pravila, ali verujem da može osim što ćete dobiti puniju teksturu. Testo možete razviti i tanje i deblje u odnosu na ono što sam navela, sv je stvar ukusa i izbora.
Što se tiče semenki, ne morate da stavljate ove koje sam navela, možete nešto drugo po izboru. Takođe, pravila sam i sa dodatkom ljute mrvljene paprike, origana, crnog susama…
Parmezan može i ne mora. Ovako smo kreirali recept za snimanje i ukus nam se baš dopao.
Recept i video za pripremu možete naći i na blogu
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.
Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.