Jekin kolač jer sam recept davnih dana dobila od Jeke. Za pripremu ovog kolača koristi se instant kakao napitak koji mu daje poseban ukus.
Priprema je vrlo jednostavna, a kolač je mek, vazdušast i aromatičan.
Jekin kolač, sastojci:
- 3 jajeta
- 1 čaša šećera
- 1 čaša kisele pavlake
- 1/2 čaše ulja
- 1 čaša brašna
- 1 čaša mlevenih oraha
- 1 čaša instant kakao praha (za kakao napitak)
- 1 kesica vanilin šećera
- 1/2 kesice praška za pecivo
- *čaša je od 2 dl (ali nije problme ako koristite od 2,5dl)
Priprema:
Umutite jaja i šećer penasto, potom dodajte sve ostale sastojke i lepo sjedinite/izmešajte.
Pleh okvirnih dimenzija 20*30 obložite papirom za pečenje i izlijte smesu.
Pecite u zagrejanoj rerni na 150 stepeni oko pola sata.
Koristite čačkalica test da proverite da li je kolač pečen.
Ovaj kolač možete služiti bez ičega ili ga preliti čokoladnom glazurom, posuti šećerom u prahu, dodati šlag ili sladoled prilikom služenja ili kao ja premazati džemom od kajsija (ili nekim drugim po izboru) i posuti mlevenim orasima.
Od ove smese možete praviti mafine/kapkejkove.
Napomene:
Od orašastih plodova možete koristiti ono što volite.
Obično smanjim količine šećera i ulja, ali savet je da prvo napravite kolač po receptu, pa da onda korigujete pomenute sastojke.
Jer nije svaki kolač ukusan ako nema dovoljno šećera.
Ja sam stavila pola šolje šećera s obzirom da sam kolač i premazala celom teglicom džema od kajsija, posula instant kakaom i mlevenim orasima.
Recept za pripremu možete naći i na blogu
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.
Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.