Kamut je vrsta pšenice (kamut na staroegipatskom znači pšenica). Radi se o staroj sorti koja se gajila u dalekoj u prošlosti.
U odnosu na običnu pšenicu, kamut poseduje više hranljivih sastojaka, sa posebnim akcentom na proteine i minerale. Zrno kamuta je veće od zrna obične pšenice. Orašastog je ukusa. (Više o kamutu, možete naći na internetu.)
Kamut malo sporije apsorbuje vodu. Ako ga potopite preko noći, do ujutru neće upiti vodu. Najbolje je kuvati ga na nižoj temperaturi bez prethodnog potapanja. Dužina kuvanja varira od 35 do 60 minuta. Savetujem da skuvate veću količinu i čuvate je nekoliko dana u frižideru. Kuvan kamut možete koristiti za salate, čorbe, variva, poslastice (umesto obične pšenice). Predlažen hranljivu posnu čorbu.
Sastojci:
- 1 crni luk
- 1/2 praziluka
- 1 crvena paprika
- 2 šargarepe
- 1 šolja kukuruza šećerca
- 1 šolja kuvanog kamuta
- 2 kašike ulja
- 1-2 kašičice morske soli
- 1/2 kašičice bibera
- peršunov list
Priprema: Na vrelom ulju kratko propržite povrće koje ste prethodno sitno iseckali ili izrendali. Promešajte nekoliko puta, dodajte kamut i 1 l vode. Kuvajte dok povrće ne omekša. Po želji možete dodati još vode. Začinite je i služite toplu.
Ako ne možete da nabavite kamut, zamenite ga običnom pšenicom. Skuvala sam više kamuta i od jednog dela napravila ukusnu Salatu. *Kamut sam kupila u Mađarskoj. Pretpostavljam da ga ovde ima u prodavnicama zdrave hrane.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.