Nisu medenjaci već keks. Obično ih nazivam medenjacima, ali s pobzirom da ne sadrže med, nema logike tako ih nazivati.
Ovako priprmljen keks mogu konzumirati vegani. Pogodan je za vreme posta, ali i za svaki dan. Karamel keks nije sladak s obzirom da se za njegovu pripremu koristi karamelizovan šećer. Ukoliko želite da vaš keks bude slađi, uvaljate ga nakon pečenja u mešavinu šećera u prahu i vanile.
A možete ga preliti otopljenom čokoladom. Ukoliko koristite namirnice životinjskog porekla, margarin zamenite maslacem. Takođe možete koristiti i neku drugu masnoću po izboru – kokosovo ulje, prečišćeni maslac, svinjsku mast…
Sastojci:
- 150 g šećera
- 70 ml vode
- 70 g margarina
- 100 g crnog brašna
- 200 g oštrog belog brašna
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica vanilin šećera
- 1 kašičica rendane kore od pomorandže
- 1/2 kašičice muskatnog oraha
Priprema:
Karamelizujte šećer dok ne dobije lepu svetlo braon boju. Dodajete margarin i vodu. Kuvajte na nižoj temperaturi dok se sastojci ne sjedine. Prohladite smesu, kada postane mlaka, dodajte sve ostale sastojke i izmešajte varjačom.
Testo upakujte u plastičnu kesu, stavite ga u frižider i hladite oko sat vremena. Premesite ga i razvijte oko 5 mm debljine na podlozi koju ste posuli brašnom.
Ređajte u pleh obložen papirom za pečenje sa razmakom od oko 2 cm između dva keksa. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 12-13 minuta.
Tokom pečenja proveravajte da li je keks dovoljno pečen. Ja volim da ga malo jače ispčem jr je onda hrskaviji. A kada odstoji nekoliko dana, bude mek (posebno ako se pospe šećerom u prahu). Aroma mu je intenzivnija kada se malo duže peče.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.