Kejk pops je kod nas popularan već duže vreme.
Statkiš tj. bombica na štapiću se najčešće priprema za razna slavlja, a posebno za dečije rođendane. Bombice možete napraviti po omiljenom receptu, nema tu neke filozofije i mudrosti.
Najbitnije je da štapiće lepo učvrstite kako bombice ne bi spale sa njih. Evo jednog vrlo jednostavnog recepta bez orašastih plodova (ukoliko želite, deo keksa možete zameniti sitno mlevenim orašastim plodovima).
Kejk pops (cake pops) sastojci:
300 g mlevenog keksa
100 g šećera u prahu
100 g istopljenog margarina ili maslaca
rendana korica od 1/2 pomorandže
1 dl soka od pomorandže
2 kašike džema od kajsija
Glazura:
200 g istopljene čokolade
Količina je za oko 25 kuglica
Priprema:
Sjedinite suve sastojke (šećer i keks), pa dodajte ostale sastojke i sve lepo sjedinite.
Smesu ostavite u frižideru oko sat vremena da se učvrsti. Potom napravite bombice željene veličine (savetujem da ne budu prevelike) i stavite ih u frižider na se stegnu.
Kada se stegnu zalepite ih za štapiće – štapiće umačite u istopljenu čokoladu i zabodite u kuglice. Kuglice ostavite na tacni/tanjiru na koji ste ih slagali kada ste ih pravili (nemojte ih zabadati u stiropor ili stavljati u čašu).
Ponovo ih vratite u frižider. Kada se čokolada stegne, tj štapići zalepe za kuglice, umačite ih u čokoladu i dekorišite po želji. Ja sam ih ovog puta pravila tako što sam kuglice ostavila dole jer su morale daleko da putuju. Ukoliko želite da kuglie budu gore, štapiće zabodite u malo deblji stiropor ili stirodur.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.