Recept nedelje: Keks kocke sa jabukama 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Crvene, zelene, žute, slatke, nakisele – neodoljive jabuke, dostupne tokom cele godine.

Petrovača – domaća, autohtona, sorta, prva letnja jabuka. Mali, šareni i sočni plodovi, božanstvenog ukusa i mirisa.

A posle petrovače, dostupne su razne sorte do kasno u jesen.

Za pripremu ovog kolača, možete koristiti bilo koju sortu jabuka ili kombinovati više vrsta.

Recept nedelje: Keks kocke sa jabukama 2

Keks kocke sa jabukama

Podloga:

  • 300 g mlevenog keksa
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 100 g otopljenog margarina/putera
  • 120-150 ml soka po izboru

Fil:

  • 1 kg jabuka
  • 150 g šećera
  • 3 dl vode
  • 80 g gustina
  • 3 kašike griza
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 100 g margarina/putera

Keks kocke sa jabukama, priprema:

Za podlogu izmešajte sve navedene sastojke.

Sok sipajte postepeno u zavisnosti da li želite mrvičastu ili kompaktniju podlogu.

Ovo je podloga kao za čizkejk.

Smesu rasporedite po plastičnoj kutiji, u modli ili plehu okvirnih dimenzija 20*25.

Modlu pre raspoređivanja keks podloge možete obložiti papirom za pečenje.

Jabuke oljuštite, očistite od semenki i isecite na manje komade. Stavite ih u šerpu, dodajte 1 dl vode i šećer.

Kada smesa provri, kuvajte nekoliko minuta, pa dodajte gustin i griz koji ste prethodno razmutili u 2 dl vode.

Kuvajte oko pet minuta na nižoj temperaturi uz neprekidno mešanje.

Sklonite sa ringle i umešajte margarin/maslac i vanilin šećer.

Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Fil od jabuka prohladite, pa ga sipajte i rasporedite po keks podlozi.

Stavite u frižider da se kolač lepo ohladi, pa dekorišite umućenim šlagom ili slatkom pavlakom.

Recept nedelje: Keks kocke sa jabukama 3

Napomene:

Za ovu količinu sam upotrebila 1 kesicu šlaga u prahu (umutila sam ga prema uputstvu sa pakovanja).

U fil i/ili podlogu od keksa možete dodati cimet.

Umesto soka može i mleko.

Umesto gustina može puding od vanile.

Keks kocke sa jabukama su jednostavne za pripremu, mogu biti i posne i mrsne.

Imala sam u planu da napravim onu staru dobro poznatu keks tortu sa jabukama – red keksa, red pudinga sa jabukama… i na kraju šlag.

Međutim, ispostavilo se da imam samo mleveni keks.

Eto, tako je nastao ovaj kolač.

Recept  za pripremu možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.  

Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.

Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari