Crvene, zelene, žute, slatke, nakisele – neodoljive jabuke, dostupne tokom cele godine.
Petrovača – domaća, autohtona, sorta, prva letnja jabuka. Mali, šareni i sočni plodovi, božanstvenog ukusa i mirisa.
A posle petrovače, dostupne su razne sorte do kasno u jesen.
Za pripremu ovog kolača, možete koristiti bilo koju sortu jabuka ili kombinovati više vrsta.
Keks kocke sa jabukama
Podloga:
- 300 g mlevenog keksa
- 2 kašike šećera u prahu
- 100 g otopljenog margarina/putera
- 120-150 ml soka po izboru
Fil:
- 1 kg jabuka
- 150 g šećera
- 3 dl vode
- 80 g gustina
- 3 kašike griza
- 1 kesica vanilin šećera
- 100 g margarina/putera
Keks kocke sa jabukama, priprema:
Za podlogu izmešajte sve navedene sastojke.
Sok sipajte postepeno u zavisnosti da li želite mrvičastu ili kompaktniju podlogu.
Ovo je podloga kao za čizkejk.
Smesu rasporedite po plastičnoj kutiji, u modli ili plehu okvirnih dimenzija 20*25.
Modlu pre raspoređivanja keks podloge možete obložiti papirom za pečenje.
Jabuke oljuštite, očistite od semenki i isecite na manje komade. Stavite ih u šerpu, dodajte 1 dl vode i šećer.
Kada smesa provri, kuvajte nekoliko minuta, pa dodajte gustin i griz koji ste prethodno razmutili u 2 dl vode.
Kuvajte oko pet minuta na nižoj temperaturi uz neprekidno mešanje.
Sklonite sa ringle i umešajte margarin/maslac i vanilin šećer.
Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Fil od jabuka prohladite, pa ga sipajte i rasporedite po keks podlozi.
Stavite u frižider da se kolač lepo ohladi, pa dekorišite umućenim šlagom ili slatkom pavlakom.
Napomene:
Za ovu količinu sam upotrebila 1 kesicu šlaga u prahu (umutila sam ga prema uputstvu sa pakovanja).
U fil i/ili podlogu od keksa možete dodati cimet.
Umesto soka može i mleko.
Umesto gustina može puding od vanile.
Keks kocke sa jabukama su jednostavne za pripremu, mogu biti i posne i mrsne.
Imala sam u planu da napravim onu staru dobro poznatu keks tortu sa jabukama – red keksa, red pudinga sa jabukama… i na kraju šlag.
Međutim, ispostavilo se da imam samo mleveni keks.
Eto, tako je nastao ovaj kolač.
Recept za pripremu možete naći i na blogu
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.
Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.